Deel dit artikel
-

Russische mediatoezichthouder blokkeert Tor-netwerk

De Russische mediatoezichthouder heeft de toegang tot de website van het netwerk, ook wel bekend als het Dark Web, geblokkeerd. Dat netwerk is onzichtbaar tenzij je de Tor browser gebruikt.

Gebruikers in grote steden als Moskou, Sint-Petersburg, Jekaterinenburg meldden dat ze geen verbinding kunnen maken met het Tor-netwerk.

Een journalist van de Kremlin-kritische krant Novaya Gazeta was het al eerder opgevallen dat de verbinding sinds de herfst was afgeknepen. Zo’n 300.000 Russen maken dagelijks gebruik van de dienst. Dat is zo’n 15 procent van alle Tor-gebruikers wereldwijd.

De maatregel lijkt uit politieke motieven genomen. Op het netwerk zijn Russische activisten actief. Waakhond Roskomnadsor had eerder al geprobeerd Telegram te blokkeren.

NSA-klokkenluider Edward Snowden, die in ballingschap in Rusland woont, heeft forse kritiek op de Russische ingreep. ‘Het is alsof je het hele mobiele telefoonnetwerk verbiedt omdat een drugsdealer het heeft gebruikt.”

Inmiddels wordt de censuur omzeild door een technische truc, die vanaf versie 11.0.2 van de Tor-browser wordt ondersteund.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond