Deel dit artikel
-

3D Hubs: printen op fietsafstand

Het Nederlandse bedrijf 3D Hubs lanceert vandaag een wereldwijd netwerk van 3D-printers. Via de website kan een printer uit de directe omgeving worden geselecteerd voor het printen van een ontwerp. 3D Hubs zegt ver onder de prijs van 3D diensten als Shapeways te duiken.

Vandaag wordt 3D Hubs opengesteld voor Amsterdam. Symbolisch zal een 3D-taart worden aangesneden. Kort daarna volgen Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Groningen. Momenteel zijn er al zo’n veertig Nederlandse 3D-printhubs aangesloten in het netwerk.

Op de meeste locaties wordt in plastic 3D geprint, maar op den duur zullen daar ook metalen en andere exotische materialen aan toegevoegd worden, zoals chocola en keramiek.

3Hubs is een initiatief van Bram de Zwart en Brian Garret. Beiden werkten tot voor kort voor de Amsterdamse (3D) designstudio Freedom Of Creation, die door het Amerikaanse 3D Systems is overgenomen.

Deelnemers bepalen zelf hun prijs, en gebruikers kunnen de prints zelf afhalen of voor zes euro aan de deur laten bezorgen. In de praktijk zal een print volgens De Zwart uitkomen of dertig of veertig euro. Daarvan houdt 3D Hubs 15 procent in. Volgens De Zwart is gedecentraliseerd printen goedkoper dan wanneer gebruikers 3D-prints bestellen bij diensten als het Amerikaans-Nederlandse Shapeways. Bovendien kunnen eigenaren van 3D-printers zo nog wat bijverdienen.

Uiteindelijk wil 3D Hubs uitbreiden. New York en Berlijn zijn de volgende steden die aan de beurt komen. Wereldwijd staan er zo’n honderdduizend printers uit, schat De Zwart.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond