Deel dit artikel
-

Eindhoven gaat voor de titel Europese hoofdstad van innovatie

Eindhoven mag zich wellicht later dit jaar Europese hoofdstad van innovatie noemen. Maandag vonden de presentaties plaats voor de jury van de European Capital of Innovation Award (iCapital) in Brussel.

Eindhoven is, net als de andere acht finalisten (waaronder Glasgow, Wenen, Oxford, Berlijn, Milaan en Parijs), geselecteerd voor de finaleronde van de Europese wedstrijd met haar bidbook Enlightening Tomorrow’s Society. De wedstrijd is een initiatief van de Europese Commissie om de innovatiekracht van steden te stimuleren. De winnaar krijgt een geldprijs van 950.000 euro.

Eindhoven gaat in haar bidbook Enlightening Tomorrow’s Society vooral in op de vernieuwende ontwikkeling rondom de Roadmap Stedelijke Verlichting 2030. Mensen maken weer dingen, net als vroeger. De realisatie van een ‘slim’ lichtgrid staat in het bidbook centraal; een lichtnetwerk dat open innovatie mogelijk maakt en de kwaliteit van leven verbetert, in co-creatie met inwoners, een consortium uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de gemeente.

Maar het bidbook wijst ook op de technische innovaties in de stad, de uitstekende onderwijs infrastructuur en de aanwezige technische kennis: Eindhoven is dankzij de historie van Philips wereldwijd de stad met de meeste octrooien per miljoen inwoners.

Naast een beoordeling op de 5 i’s (innovative, inspiring, interactive, integrated and impactful city) kijkt de jury vooral naar de wijze waarin inwoners worden betrokken bij innovatie in de stad.

In 2014 versloeg Barcelona Groningen als innovatiehoofdstad van Europa. Op 8 april maakt de jury de nieuwe winnaar bekend.

Eindhoven

Deel dit bericht

1 Reactie

Frans Hendrikx

Formidabel hoe Eindhoven zich manifesteert. Van saaie fabrieksstad tot bruisend innovatiecentrum van Europa. Dat verdient een eerste plaats op de ranglijst van steden die het gemaakt hebben en het opnieuw maken. Een voorbeeld voor steden zonder visie op de toekomst.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond