Deel dit artikel
-

Groei Europese internetverkopen aan Nederlanders neemt af

In het tweede kwartaal van 2021 spendeerden Nederlandse consumenten meer dan 800 miljoen euro bij buitenlandse webwinkels binnen de Europese Unie. Dat is bijna 17 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De groei was voor zowel de Europese als de Nederlandse internetverkopers flink lager dan in voorgaande kwartalen, meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Sinds 2014 besteedden Nederlandse consumenten elk kwartaal meer bij Europese webwinkels dan in dezelfde periode een jaar eerder. Met name sinds het uitbreken van de coronacrisis stegen deze uitgaven sterk. In 2020 piekte de kwartaalgroei op ruim 38 procent en in de eerste drie maanden van 2021 werd een recordgroei van bijna 64 procent behaald. Na een volledig coronajaar was de groei in
het tweede kwartaal van 2021 voor het eerst weer vergelijkbaar met de jaren voorafgaand aan de crisis.

In het tweede kwartaal van 2021 was de omzet van Nederlandse internetverkopers meer dan 16 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook dit percentage is fors lager dan in eerdere coronakwartalen. In het eerste kwartaal van 2021 werd nog een recordgroei bereikt van bijna 85 procent. De omzet van Nederlandse internetverkopers omvat zowel verkopen aan Nederlandse als aan buitenlandse consumenten.

De cijfers hebben betrekking op online-aankopen van Nederlandse consumenten bij bedrijven die buiten Nederland en binnen de EU gevestigd zijn, en zijn exclusief btw. Het verschil tussen Nederlandse en buitenlandse webwinkels is voor een consument niet altijd goed te zien. Webwinkels zijn vaak in diverse talen opgemaakt en buitenlandse webwinkels kunnen een Nederlandse versie hebben.

In 2019 vormden de onlineaankopen niet meer dan 2 procent van de totale Nederlandse detailhandelsomzet. In het tweede kwartaal van 2021 was de totaalomzet (winkel-, internet- en marktomzet) van de detailhandel in Nederland ongeveer 8 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2020.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond