Deel dit artikel
-

Aantal faillissementen internetbedrijven loopt terug

Het aantal faillissementen onder internetbedrijven loopt terug. Gingen in januari en februari nog 53 bedrijven per maand op de fles, in maart waren dit er 41. Dit zegt Webmergers.com . Toch gingen er in het eerste kwartaal nog wel meer bedrijven failliet dan in het vierde kwartaal vorig jaar. Ook blijkt de waarde van overnames sterk teruggelopen.

Webmergers.com is een marktplaats voor inboedels van internetbedrijven. Het bedrijf houdt sinds januari vorig jaar bij hoeveel faillissementen er maandelijks vallen. Sinds augustus vorig jaar loopt dat aantal stevig op. In augustus waren het er nog 10, in november al 49 en in januari en februari van dit jaar elk 53. In 2000 gingen 222 internetbedrijven bankroet.

Hoewel er in maart voor het eerst sinds lange tijd een daling is in het aantal failissementen, neemt het aantal per kwartaal nog wel toe. Ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar neemt het aantal faillissementen nog wel toe, van 131 naar 147.

Webmergers.com houdt ook bij in welke sectoren de klappen vallen. In geheel vorig jaar bestond 73 procent van de faillissementen uit business-to-consumer bedrijven. In het eerste kwartaal is dit gedaald naar 59 procent. Daartegenover staat dat het aandeel faillissementen binnen business-to-business bedrjven over dezelfde periodes is gestegen van 22 procent naar 29 procent.

Het zijn met name de access-providers en infrastructuurbedrijven die in het eerste kwartaal vaker getroffen werden. Het aantal faillissementen onder e-commercebedrijven bedroeg 43 procent in het eerste kwartaal, tegenover 54 procent vorig jaar.

Wat al uit beurskoersen en bekend geworden overnamebedragen valt af te leiden, namelijk dat internetbedrijven minder waard zijn dan een jaar geleden, blijkt ook uit de inventarisatie van Webmergers.com. Gingen vorig jaar nog 910 internetbedrijven voor 87 miljard dollar van de hand, in de eerste drie maanden van dit jaar leverden 380 internetbedrijven slechts 13 miljard dollar op.

Van alle internetbedrijven bleken dotcom's het minste waard in de eerste drie maanden van dit jaar. Met fusies of overnames van 231 bedrijven was in het eerste kwartaal van vorig jaar nog een bedrag gemoeid van 51,9 miljard dollar (minus de AOL Time Warner overname). De 184 dotcom's die hetzelfde lot ondergingen in de eerste drie maanden van dit jaar vertegenwoordigden slechts een waarde van 2,2 miljard dollar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond