Deel dit artikel
-

Accenture: Nederlandse overheid stijgt op wereldranglijst

De Nederlandse overheid stijgt op de wereldranglijst voor online overheden. In een studie van Accenture neemt Nederland nu de zevende plaats in, doordat momenteel 86 procent van de overheidsinstanties haar informatie online publiceert. Minpuntje: Er zijn nauwelijks mogelijkheden om transacties via het web te doen.

De nummers 1,2 en 3 – Canada, Singapore en de VS – worden geprezen als innovatieve leiders. Dat klinkt positief, maar volgens de onderzoekers hebben alle 22 deelnemende landen nog een lange weg te gaan. Dit wordt ondermeer afgeleid uit de voorgenomen acties op het web en de daadwerkelijke functies van de sites.

Vorig jaar werd een zelfde onderzoek gehouden: Nederland steeg in een jaar van de twaalfde naar de zevende plaats. Michel van Rosendaal, partner bij Accenture: "Nederland is aardig op weg. Het gat tussen voornemens en realiteit lijkt overbrugbaar. Goede initiatieven zijn bijvoorbeeld te zien bij de Belastingdienst en het vernieuwde Overheid.nl ."
Aan visies is geen gebrek, zegt Rosendaal. "Nu is er echter behoefte en noodzaak aan zichtbaar resultaat. De overgang van websites die alleen informeren naar een heuse internetstrategie die resulteert in interactie met de burger verloopt moeizaam Noodzakelijk is dat er een éénduidige politieke bestuurlijke verankering komt en dat we zien dat verschillende initiatiefnemers de handen ineenslaan om echt dienstverlening via het web te realiseren."

Nederland staat volgens de onderzoekers in de groep 'visionaire volgers', samen met Noorwegen, Australië, Finland en Engeland. België komt pas op de zestiende plek.

Over de leidende landen werd ondermeer gezegd dat overheden een landelijke portal geopend hebben, waarop de burger binnenkomt. In veel landen zitten overheidsdiensten nog teveel verstopt en verspreid. Op het gebied van customer relationship management (crm) scoren de postdiensten van de VS, Finland en Nederland goed.

Deel dit bericht

1 Reactie

Mo'riche

Leuk hoor, maar het irritant infantiele overheid.nl is toch wel 2 generaties verwijderd van het simpele, heldere en perfect navigeerbaare http://www.canada.gc.ca . Zet de twee naast elkaar en het is gewoon om te janken. Het is het verschil tussen simplistisch experimenteren met digibete burgers als proefkonijn en internet gewoon goed gebruiken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond