Deel dit artikel
-

Adverteren met online video zeer effectief

Adverteren met online video blijkt zeer effectief te zijn. Bezoekers van websites zijn bereid om videoreclame te accepteren voordat ze een videofragment bekijken. Dat blijkt uit onderzoek van RTL, Universal Media, Microsoft Digital Advertising Solutions en Metrix Lab, dat zojuist op de Spin Awards Inspiration Days is gepresenteerd.

Het onderzoek is de afgelopen maanden gehouden onder circa 10.000 bezoekers van de sites van Idols, RTL Boulevard, GTST, Eigen Huis & Tuin en MSN en met reclame die zeker al een jaar niet op televisie te zien is geweest. Getest is met vijf verschillende merken en reclames in drie verschillende lengtes.

Dat online videoreclame goed scoort was al grotendeels bekend. Een reclamecampagne bij MSN van Rexona zorgde onlangs voor een aanzienlijke stijging van de bekendheid van deze deodorant. De consument lijkt de reclame-uiting als ruilmiddel te accepteren: in ruil voor één korte commercial in plaats van een heel reclameblok en krijgt hij content op maat geserveerd.

Volgens het onderzoek wordt 74 procent van de zogenoemde pre-rolls – verplichte reclame voor het filmpje uit – volledig uitgekeken. Dat geldt zowel voor ouderen als jongeren. Ondanks de gedwongen exposure is de waardering niet anders dan bij normale reclamevormen, aldus het onderzoek. Videobanners en reclameblokken rond programma’s doen het minder goed.

Opmerkelijk is dat langere spots beter werken bij het overbrengen van de boodschap. Verder is er niet echt een relatie tussen de reclame en de lengte van de programma-inhoud. Ook als een kort filmpje wordt bekeken kan best een wat langere reclame worden getoond. "Dat is iets wat tegen het gevoel van reclamemakers ingaat," zegt Lucas Hulsebos van Metrix Lab. "Menigeen ging er van uit dat de reclameboodschappen zo kort mogelijk moesten zijn – hooguit vijftien seconden – om geen irritatie te wekken."

RTL, Universal en Microsoft vinden de resultaten zeggen bemoedigend. RTL wil nu actief preroll reclame gaan verkopen rond zijn online content.

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Bob van de Gronde

Uit de praktijk was inderdaad al gebleken dat video advertenties een aanzienlijke stijging in merkbekendheid kunnen realiseren. Algemene cijfers over de effectiviteit van preroll advertenties in Nederland ontbraken echter nog. De resultaten uit dit onderzoek met betrekking tot het reclamebereik en reclame-effect van preroll advertenties bieden houvast voor adverteerders en mediabureaus voor het inzetten van dit medium. Niet alleen blijken kijkers in grote mate de preroll te accepteren, ook driekwart weet de boodschap in de preroll zich geheel of gedeeltelijk te herinneren. Ook de vergelijking met videobanners en spots in een reclameblok zijn zeer nuttig. Waar slechts 15% zich spontaan het merk in een getoonde videobanner kan herinneren en 29% zich een spot uit een commercial voor de geest kan halen, weet meer dan de helft van de ondervraagden de adverteerder te noemen die in een preroll te zien was.

John Nota

Goed nieuws voor de video sharing markt. In vergelijking met bannering zijn de doorklikratio's ook aanzienlijk hoger waardoor de effectieve prijs niet eens ver van banner prijzen hoeft te liggen.

Koningwoning

"Opmerkelijk is dat langere spots beter werken bij het overbrengen van de boodschap." – dat is toch helemaal niet opmerkelijk…. natuurlijk zorgt een langere spot voor een betere overbrenging… de vraag is toch of mensen het echt niet irritant vinden.Ik zie nergens cijfers over mate van irritatie… dat lijkt mij juist key hier.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond