Deel dit artikel
-

Airbnb steeds vaker in kleinere gemeentes

Het toeristisch verhuren van woningen gebeurde lange tijd vooral in de stad, maar Airbnb is nu ook in kleinere (landelijke) gemeentes doorgedrongen. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van provincie Noord-Holland is uitgevoerd.

De Expertpool Toeristische Verhuur Woonruimte heeft onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen van vakantieverhuur via Airbnb en Vrbo (vacation rentals by owner) in de provincie.

Het onderzoek laat zien dat er veel verdeeldheid is over het thema, waar de een het ervaart als overlast gevend en een bedreiging voor de woning- en hotelmarkt, profiteren aan de andere kant zowel aanbieders als gasten graag van het platform en brengt het economische kansen.

De provincie Noord-Holland neemt in Nederland een behoorlijke positie in als het gaat om aantal accommodaties. Met 24.615 actieve accommodaties in 2020 bevindt ruim één derde van het totaal aantal accommodaties in Nederland (65.698 in 2020) zich in de provincie.

Een belangrijke bevinding hierbij is dat zowel het aantal accommodaties als het aantal gereserveerde nachten in 2020 is teruggelopen ten opzichte van 2019. Hierin is duidelijk het effect van de coronacrisis zichtbaar, al was al langer zichtbaar dat de groei van het aantal accommodaties stagneerde. Ook is mogelijk een effect van de invoering van beleid te zien, in de gemeente Amsterdam loopt het aantal accommodaties en het aantal overnachtingen bijvoorbeeld al sinds de zomer van 2017 terug.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond