Deel dit artikel
-

Aka-Aki koppelt sociale mini-games aan locatie

?Wie is er in de buurt? Het mobiele sociale netwerk Aka-Aki geeft antwoord op die vraag, maar laat gebruikers meteen ook casual games spelen met vrienden in de omgeving. Een interview met Aka-Aki-oprichter Stefanie Hoffmann, die deze week in Amsterdam een keynote geeft.

De Berlijnse start-up Aka-Aki – al meer dan een half miljoen leden – vormt zich van een mobiel sociaal netwerk om tot een location-based game die met vrienden is te spelen. Zo probeert de Duitse webdienst zich te onderscheiden van andere mobiele sociale apps als Foursquare, MyTown en Gowalla. Aka-Aki-gebruikers sturen elkaar dagelijks al 300.000 berichten en de gemiddelde tijd die ze op Aka-Aki doorbrengen is toegenomen tot een half uur. De dienst serveert 30 miljoen advertenties per maand. Investeerders zijn Creathor Venture en Innovacom.?

Emerce sprak met Stefanie Hoffmann van Aka-Aki. Zij is een van de sprekers tijdens de Mobile Convention Amsterdam donderdag.

Aka-Aki heeft sinds kort meer dan een half miljoen gebruikers. Waar komen ze vandaan?

De meeste gebruikers komen uit Duitsland en Frankrijk. Historisch gezien is dat een interessante combinatie.

De concurrentie op het gebied van mobiele sociale netwerken is enorm. Waarin onderscheiden jullie je???

Wij zijn erg goed in het vinden van de vrienden en mensen met dezelfde interesses om je directe omgeving. Onze zoekfunctie vind ik beter dan die bij overige diensten. Maar we werken ook aan een tweede functie, waarmee we uniek worden: een game gebaseerd op je locatie die je samen met je vrienden kan spelen".?

Op welke mobiele platforms zijn jullie actief???

We hebben apps voor iPhone, Java-telefoons en Blackberry-toestellen. Ongeveer 95 procent van het gebruik komt van de iPhone.

Waarom nog geen Android-app?

??Dat is een complex, technisch verhaal. Maar met de komst van onze game is Android ook nog niet geschikt omdat het nog geen in-app aankopen toestaat.

Zijn jullie een concurrent van apps als FourSquare en Gowalla waarbij gebruikers op locaties moeten inchecken?

Foursquare heeft een gouden toekomst, maar wij hebben voor een andere aanpak gekozen. Wij gaan niet werken met een systeem waarbij gebruikers op openbare plekken moeten inchecken.

Hoe kan je bij Aka-Aki dan punten scoren?

?We hebben een virtuele wereld waarbij jij en je vrienden zich als avatars bewegen, terwijl je je dagelijkse dingen doet. Iedere avatar heeft een huisje die is gekoppeld aan een echte locatie. Je kunt kleine casual games spelen tegen vrienden die je in het echt tegenkomt en zo punten scoren. Hoe meer punten, hoe hoger je je huis kan bouwen, waardoor je meer opvalt.

Wat is de achterliggende gedachte achter het spel???

Belangrijker dan wat er precies om je heen is te vinden en te doen, is wie er bij je in de buurt zijn.

Hoe houd je het interessant genoeg voor gebruikers om te blijven spelen?

We hebben 132 collecties van virtuele items gemaakt, met tal van thema’s, zoals piraten, bruiloft, buitenaardse wezen. Het spelen werkt als het verzamelen van virtuele voetbalplaatjes, zoals een Panini-album. Kennen jullie dat in Nederland ook? Mooi. Elke collectie bestaat uit een verdieping waarin enkele delen ontbreken. Die delen moet je zien te scoren, waarna je die verdieping op je virtuele huis kan toevoegen.

??Wat zijn jullie inkomstenstromen?

Onze nieuwe inkomstenstroom komt uit premiumdiensten en de verkoop van virtuele goederen in het spel. Daarnaast hebben we advertenties en we overwegen een extra betaalde app zonder advertenties te maken."

Hebben jullie al sponsordeals of samenwerkingen met bekende merken? ?

Nog niet, maar we onderhandelen wel met verschillende merken.

Hoeveel gebruikers wil je eind dit jaar hebben?

??Tussen de 2 en 3 miljoen.

In welke landen gaan jullie eerst van start met het spel?

?We overwegen eerst te starten in Zwitserland, Oostenrijk of Duitsland. Je moet het geleidelijk uitrollen. Pas daarna komen andere Europese landen aan de beurt. Er komen versies in verschillende talen.

Staat verovering van Amerika ook op het programma??

We hebben onlangs gepresenteerd op de Game Developers Conference in de VS en daar waren mensen heel enthousiast. Dus we zijn vol goede moed dat Aka-Aki ook in Amerika zal aanslaan.

Je studeerde filmwetenschappen en werkte bij Bertelsmann. Aka-aki is voortgekomen uit een afstudeeronderzoek aan een Berlijnse universiteit. Hoe zien we die achtergronden terug in het bedrijf?

?We denken nog steeds als filmmakers. Een van de redenen om met Aka-Aki te beginnen is dat we ons ergerden aan de manier waarop advertentiebureaus werkten. We wilden niet voor hen gaan werken. We willen mensen vermaken, ze een plezierige tijd geven. De meeste succesvolle sociale diensten zijn niet alleen bedoeld voor informatie of communicatie; je moet ook iets te doen hebben en het moet entertainment zijn.

*) Hoffman geeft een keynote tijdens Mobile Convention Amsterdam aanstaande donderdag 1 april.?????

Deel dit bericht

1 Reactie

Twan

Wat een hoop vraagtekens…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond