Deel dit artikel
-

Alphabet mist winstverwachting, omzet valt mee

De zoek- en advertentieactiviteiten van Alphabet, moederbedrijf van Google, merken nog weinig van de uitdagende economie. Alphabet rapporteerde in het tweede kwartaal een omzet van 69,69 miljard dollar, 13 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, en bijna in lijn met de gemiddelde verwachting van 69,88 miljard door analisten.

De advertentieactiviteiten van Google waren goed voor 81 procent van de kwartaalomzet, de 56,29 miljard eindigde net onder de gemiddelde schatting van 56,67 miljard.

De totale winst bedroeg 16 miljard dollar, of 1,21 dollar per aandeel, tegenover de gemiddelde schatting van 1,29 dollar per aandeel. De winst van Alphabet is meestal onvoorspelbaar vanwege sporadische winsten of verliezen van startups waarin het belangen heeft.

Google Cloud deed het beter dan verwacht met 6,2 miljard dollar omzet, maar Other Bets (niche-activiteiten) blijft een bescheiden categorie met 183 miljoen omzet.

Alphabet eindigde het kwartaal met 174.000 werknemers.

Minder goed nieuws kwam vandaag uit Rusland. Google kreeg daar wederom een boete uitgedeeld van de Russische concurrentiewaakhond vanwege zijn dominante positie op de videohostingmarkt (lees: YouTube). Het bedrijf moet 2 miljard roebel (34,2 miljoen dollar) betalen.

Rusland heeft de Russische dochteronderneming van Google de afgelopen tijd met boetes om de oren geslagen. Vorige week bepaalde een Russische rechtbank dat moeder Alphabet 21,1 miljard roebel (358,7 miljoen dollar) moet betalen omdat Google herhaaldelijk heeft geweigerd ‘nepnieuws’ over de Russische invasie van Oekraïne te verwijderen.

Google stopte begin maart met de verkoop van online advertenties in Rusland.

De Russische dochteronderneming vroeg het faillissement aan nadat de autoriteiten beslag hadden gelegd op de bankrekening, waardoor het onmogelijk werd om personeel en verkopers te betalen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond