Deel dit artikel
-

Altavista wil eind van het jaar winstgevend naar de beurs

Altavista Europa staat sinds een week onder leiding van de fransman Pierre Paperon. Hij hoopt het bedrijf in Europa voor het eind van het jaar naar de beurs te brengen. Als een winstgevende dotcom, dat wel. Daarvoor wordt in de zes landen waar de zoekmachine nu zit, een uitgebreid e-commerce netwerk opgezet, naar voorbeeld van de Amerikaanse site.

"We zitten nu in zes landen ? Engeland, Nederland, Duitsland, Italië, Zweden en Frankrijk. Spanje komt er binnenkort ook aan, daarna moeten er nog minstens tien landen volgen. De ontwikkeling van die sites kost natuurlijk tijd en vooral geld, maar ik weet zeker dat we aan het eind van het jaar winst kunnen draaien. Ik vermoed dat we per kwartaal makkelijk een omzet van 15 tot 20 miljoen euro moeten kunnen halen.
Daarnaast hebben we door onze bekende naam relatief weinig marketingkosten, dat scheelt ook flink in de onkosten."

– Hoe gaan jullie die e-commercemarkt aanpakken?
"Dat kan op meerdere manieren. We kunnen zelf winkels bouwen maar het is zeer waarschijnlijk dat we de markt opgaan om te kijken of er goede bedrijven te koop zijn. Ik wil een dienst opzetten die te vergelijken is met Shopping.com , de vergelijkingssite die verschijnt op de Amerikaanse Altavista-site. Daarop zijn nu een miljoen artikelen te krijgen, en het is volgens mij vrij logisch om die dienst naar de Europese markt te vertalen."

– Jullie willen ook Wap-applicaties bouwen. Wat kunnen we daarvan verwachten?
"Wap is hier in Europa van meer kritiek belang dan in de VS. Probleem van de ontwikkeling hier vind ik echter dat veel ontwikkelaars de techniek voor ogen hebben, en niet de consument. Als we in Wap gaan, willen we gerichte diensten.
Ons moederbedrijf CMGI heeft bijvoorbeeld ook het bedrijf Vicinity.com in haar portefeuille. Zij slaan de brug tussen mobiele commerce en traditionele retail; als jij op straat een bepaald kledingmerk zoekt, helpt hun mobiele dienst jou naar de dichtstbijzijnde winkel. Dat vind ik nou een gerichte dienst.

– En de beurs? Welke wordt het en hoeveel gaat het opleveren?
"Moeilijk te zeggen: Londen en Frankfurt praten nog steeds over een fusie, de Nasdaq heeft plannen in Europa. Wij willen aan het eind van het jaar en dan ziet het beurslandschap er al heel anders uit. Ik denk dat zo'n tien tot vijftien procent van het bedrijf naar de beursvloer gaat, maar hoeveel dat zal opleveren? Geen idee. Maar een beursgang is ook geen cash-issue; belangrijker is dat we genoeg ophalen om goede aankopen te doen en om talent binnen te halen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond