Deel dit artikel
-

Amazon: 43 procent omzet is niet-retail

Binnen twee jaar realiseert Amazon.com minder dan de helft van zijn omzet uit retailactiviteiten, als de huidige trend doorzet. Dan hebben digitale platformdiensten de overhand.

Dat is af te leiden uit de financiële cijfers die het bedrijf zojuist over het vierde kwartaal publiceerde.

Vier niet-retailgebonden posten zijn nu goed voor 43 procent van de omzet over de laatste drie maanden van 2019. Dat zijn: third party seller services (17,5 miljard dollar, +30%), subscription services (5,2 miljard, +32%), AWS (9,9 miljard, +34%), other (4,8 miljard, +41%). Allevier deze posten zijn ondersteunend of, afhankelijk van het perspectief, afgeleid aan de retailactiviteiten. Ze horen bij elkaar, maar zijn er geen direct onderdeel van.

Deze vier bronnen van inkomsten groeien samen de helft harder dan de totale concernomzet. Samen zijn ze goed voor 43 procent van alle verkopen. In het vierde kwartaal van 2018 was dat nog 39 procent.

De post ‘Other’ bestaat grotendeels uit het exploiteren van reclameruimte op het e-commerceplatform en externe sites die op dat systeem zijn aangesloten.

De netto-omzet van Amazon.com in het vierde kwartaal komt uit op 87,4 miljard dollar, een toename van 21 procent.

De nettowinst steeg met tien procent tot 3,3 miljard dollar. Over heel 2019 boekte het bedrijf een omzet van 280,5 miljard dollar en een nettowinst van 11,6 miljard.

De cijfers worden goed ontvangen voor de financiële markt. Het aandeel Amazon staat in de handel nabeurs op 12,3 procent hoger op 1.870 dollar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond