Deel dit artikel
-

Amazon: einde papieren boek komt in zicht

Amazon verkocht afgelopen kwartaal meer digitale dan hardcover papieren boeken en ziet het afscheid van papieren boeken alleen maar versnellen. Topman Jeff Bezos schat dat in 2020 hooguit een kwart van de verkochte boeken nog van papier is.

“Klanten van Amazon kopen nu meer digitale boeken dan hardcover boeken. Dan te bedenken dat we sinds 15 jaar fysieke boeken verkopen en ebooks pas 33 maanden”, klinkt het met enige verrassing uit de mond van Amazon-baas Jeff Bezos.

Hij maakt bekend dat zijn bedrijf in het afgelopen kwartaal voor iedere 100 papieren boeken 143 digitale boeken verkocht. En het verschil in die verhouding groeit alleen maar. In juni, namelijk, werden er 180 downloadboeken verkocht voor iedere 100 hardcover exemplaren.

Zijn bedrijf heeft nu 630.000 boektitels in de virtuele schappen liggen. Bezos denkt dat binnen tien jaar driekwart van de titels enkel nog digitaal verschijnt. Hooguit een kwart van de boeken wordt nog daadwerkelijk gedrukt.

Toch wordt ondanks deze cijfers het einde van het papieren boek als verschijnsel niet ingeluid. De verkoopgetallen van papieren boeken stijgen nog steeds.

Amazon wil graag vertellen dat de handel in elektronische boeken goed, gaat, maar het verzuimt nog steeds om exacte cijfers te geven. Concrete verkoopaantallen geeft het niet, noch over het aantal downloads noch over het aantal verkochte ebook readers. Bij Amazon heten die Kindle.

Bezos meldt enkel dat het aantal verkochte Kindles in het eerste half jaar drie keer hoger lag dan in het eerste half jaar van 2009.

Kindle-boeken zijn niet enkel meer op Amazons eigen ereader te nuttigen. Via plug-ins kunnen eigenaren van PC, Mac, iPhone, iPad, Android-toestel en Blackberry ook boeken lezen op deze apparaten.

Amazon presenteert aanstaande donderdag zijn financiële resultaten over het tweede kwartaal van 2010.

In Nederland zijn Bol.com, Ebook.nl en Selexyz actieve spelers wat de exploitatie van ebooks betreft. Uit cijfers van marktonderzoeker GfK bleek onlangs dat er sinds het najaar van 2009 rond de 50.000 ebook readers zijn verkocht en 100.000 elektronische boeken. Gemiddeld werden er tot afgelopen voorjaar 4 elektronische boeken verkocht per drager.

Deel dit bericht

4 Reacties

Theo Ploeg

De kop van dit artikel is, gezien de inhoud van het bericht, erg voorbarig. In de tekst staat dat ook de verkoopcijfers van papieren boeken stijgen. En in de verklaring van Amazon zelf (waar jullie naar linken) lees ik niets van een 'einde van het papieren boek'.

frank mulder

En nog een ander belangrijk punt: het gaat om HARDcovers niet pockets. Hardcovers zijn vaak een stuk duurder, dus begrijp ik wel waarom mensen dan eerder digitaal kopen.Ergo: ze verkopen nog steeds veel meer fysieke boeken, dan digitaal.Maar dat ze op basis hiervan een omslagpunt kunnen berekenen, dat geloof ik wel. 2020 klinkt dan niet heel raar.

Martijn

Laten we bovendien niet vergeten dat er ook nog zoiets bestaat als het fenomeen van de boekwinkel, waar ze toch heel wat minder digitale boeken zullen verkopen dan Amazon en andere webhandelaars, verhoudingsgewijs. Het lijkt me vrij zinloos om iets te willen zeggen over het verloop van de verhouding tussen papieren en digitale boeken, afgaand op alleen de verkoop via internet.

Stijn Kruijssen

@ Frank Mulder: Vrij belangrijke nuance die je aanbrengt. Wat er letterlijk in de tekst hier staat "Hij maakt bekend dat zijn bedrijf in het afgelopen kwartaal voor iedere 100 papieren boeken 143 digitale boeken verkocht" klopt dus niet?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond