Deel dit artikel
-

Amazon koopt expert in zelfrijdende voertuigen

Amazon.com koopt Zoox voor 1,2 miljard dollar. Dat is een bedrijf dat technologie ontwikkelt om gemotoriseerde voertuigen, waaronder bezorgbusjes, autonoom te laten rijden.

Bronen bevestigen de overname aan de Financial Times. The Information bracht het nieuws als eerste. De bedrijven zelf zouden de beoogde transactie in de loop van vandaag bekendmaken.

Zoox ontwikkelde technologie om met sensoren objecten en bewegingen rondom een voertuig te zien, interpreteren en vertalen naar autonome acties. Amazon investeerde vorig jaar in de maker van elektrische bezorgbussen Rivian en beloofde 100.000 busjes af te nemen.

De bezorging van pakketjes tot aan de voordeur kost Amazon jaarlijks miljarden dollars. Twintig miljard, volgens persbureau Bloomberg. Wanneer de mens uit de bezorgketen wordt gehaald, kan Amazon zijn logistieke netwerk efficiënter maken en opschalen.

Amazon kan er ook toe besluiten om de Zoox-technologie versneld door te ontwikkelen zodat het kan concurreren met taxidienten zoals Waymo of Tesla. Laatstgenoemde speelt nog altijd met de gedachte om een deel van zijn vloot in te zetten om ritten te laten delen.

Vanwege de coronacrisis moest Zoox in april honderd medewerkers ontslaan. Dat omvatte een groot deel van zijn testrijders.

Foto: Steve Jurvetson (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Blockchainkiller

Leuk, dus straks weet amazon ook waar je naartoe rijd en waar je stopt en hoelang je ergens blijft!

Men geeft Bezos teveel informatie; stoppen! Hij hoeft dit niet te weten!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond