Deel dit artikel
-

Amazon: minder nettoverlies, hogere omzetverwachting

Amazon heeft in het tweede kwartaal 37 procent meer omzet behaald, het bedrijf schrijft dit voor een belangrijk deel toe aan free shipping en lagere prijzen. Het nettoverlies liep terug van 94 miljoen tot 42 miljoen dollar en de omzetverwachting voor het gehele jaar is naar boven bijgesteld.

"In januari hebben reclamegeld dat normaal aan televisie en print besteed zou worden teruggegeven aan onze klanten door de prijzen te verlagen", zegt ceo Jeff Bezos van Amazon. "We zijn tevreden met de resultaten."

Volgens Amazon heeft de methode van free shipping, waarbij boven een bepaald bedrag geen porto betaald hoeft te worden voor bestellingen, samen met lagere prijzen geleid tot 42 procent meer verkochte producten.

Waar de groei zich afspeelde dankzij de voordeeltjes voor de klanten, meldt Amazon niet. Wel is te zien in de cijfers voor het tweede kwartaal dat het segment electronica een van de sterkste groeiers is binnen het aanbod van Amazon (49 procent meer omzet in vergelijking met vorig jaar). Boeken, cd's en dvd's ('media') vormt echter nog de hoofdmoot van de bestellingen, en daar was er een omzetgroei van 33 procent in vergelijking met vorig jaar. De verkoop van 1,4 miljoen exemplaren van het nieuwe boek van Harry Potter in juni droegen bij aan de groei.

De omzet van Amazon in het tweede kwartaal bedroeg 1,1 miljard dollar, een groei van 36,5 procent in vergelijking met vorig jaar en iets hoger dan het bedrijf eerder had verwacht, tijdens de bekendmaking van de resultaten voor het eerste kwartaal. Deze omzetgroei is met name overzee bereikt. Amazon behaalde 397 miljoen dollar omzet bij de sites in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Japan, een toename van 81 procent in vergelijking met vorig jaar. De thuismarkt van Amazon, de Verenigde Staten en Canada, is goed voor een omzet van 703 miljoen dollar, een toename van 20 procent in vergelijking met vorig jaar.

Het verlies van Amazon bedroeg in het tweede kwartaal 42 miljoen dollar, oftewel 11 dollarcent per aandeel, vorig jaar was dat nog 94 miljoen dollar (25 dollarcent per aandeel).

Voor het gehele jaar verwacht Amazon nu een omzet van tussen de 4,9 en 5,1 miljard dollar (groei van tussen de 25 en 30 procent), een optimistischer prognose dan gedaan is met de bekendmaking van de cijfers voor het eerste kwartaal. Toen zei Amazon nog een omzet van 4,7 miljard dollar te verwachten (groei van 19 procent).

Na het bekend worden van de resultaten steeg de koers van Amazon nabeurs met 5 procent tot 36,61 dollar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond