Deel dit artikel
-

Amerikaanse coalitie bevecht wettelijke beperkingen e-commerce

Een Amerikaanse coalitie wil een aantal wettelijke beperkingen op e-commerce aanvechten. Het gaat vooral om wetten die door de vijftig staten zelf zijn opgesteld, onder meer over het aankopen van wijn en het afsluiten van hypotheken.

Het Progressive Policy Institute , een aan de Democraten gelieerde denktank, schat dat de consument door de staatswetten jaarlijks enkele miljarden dollars te veel betaalt. De juridische beperkingen zouden de keuzevrijheid van de consument inperken, waardoor goedkopere producten niet op de markt kunnen komen. Tegelijk beperkt het allerlei online business-mogelijkheden, luidt de kritiek.

Het gaat om een waaier aan wetten op het niveau van de staten, waarbij Oregon het meest vriendelijk voor internetters zou zijn en South-Carolina het meest de e-commerce zou belemmeren. Zo verbiedt de staat aan de oostkust de export en import van wijn uit en naar een andere staat, beperkt het de verkoop van contactlenzen en moet een online aanbieder van hypotheken ook een fysiek kantoor in de staat bezitten.

Voorstaanders van de wetten benadrukken het belang van autonomie van de staten tegenover de federale overheid. Ook wijzen zij erop dat zo de kwaliteit van de producten wordt gegarandeerd en de consument wordt beschermd tegen beunhazen en kwakzalvers. Andere wetten zouden zijn bedoeld om minderjarigen te beschermen tegen alcohol.

De momenteel door een Repubikein voorgezeten federale Handelscommissie FTC komt nu mogelijk in samenwerking met het Progressive Policy Institute met een wetsvoorstel dat zoveel mogelijk van de belemmeringen op e-commerce moet wegnemen, zo schrijft de Washington Post. Een eventueel wetsvoorstel gaat vervolgens naar het Congres.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond