Deel dit artikel
-

Amerikaanse fabriek Foxconn mislukt

Een investering in een Amerikaanse fabriek van de Taiwanese contractfabrikant Foxconn is op een complete mislukking uitgedraaid. The Verge schrijft over lege gebouwen en slechts 300 werknemers die voornamelijk Netflix kijken omdat ze niets te doen hebben.

Donald Trump wilde het liefst dat met name Apples iPhone weer op Amerikaanse bodem zou worden geproduceerd. Een eerste stap werd gezet door Foxconn. De iPhone fabrikant zou 10 miljard dollar investeren in de productie van beeldschermen voor televisietoestellen in de Amerikaanse staat Wisconsin.

De fabriek moest werk bieden aan zeker 3000 Amerikanen. Het potentieel was zelfs 13.000 banen. Republikeinen als toenmalig gouverneur Scott Walker hoopten dan ook op een tweede Silicon Valley, Wisconn Valley genaamd. Trump noemde de fabriek het ‘achtste wereldwonder’.

Om de beloofde subsidies te krijgen, moest Foxconn elk jaar meer mensen aannemen. Volgens The Verge zou elke baan met ten minste 200.000 dollar zijn gesubsidieerd. Voor de kerst huurde het bedrijf nog flink van werknemers in, die in januari opnieuw weer konden vertrekken. Eind 2019 waren er nog maar 281 mensen in dienst. Het bedrijf had amper werk.

Foxconn blijft zelf geloven in de fabriek. De tegenslagen zouden zijn ontstaan door de coronapandemie waardoor het project moest worden teruggeschaald. De concrete plannen die het bedrijf heeft met de fabriek blijven echter vaag.

Foto Whitehouse.gov

Deel dit bericht

2 Reacties

Dim

Dit is een geweldig verhaal. De podcast Reply All heeft daar een geweldige aflevering over gemaakt. Het is een mooie constructie van Foxconn die nooit een fabriek op wat voor manier gaat opleveren

https://gimletmedia.com/shows/reply-all/2ohgza/132-negative-mount-pleasant

Bor

Er zijn mensen uit hun huizen gezet, gedwongen.
Kregen wel vergoedingen maar er is bv een verhaal van de MCFarlaine’s die een huis kreeg met vreselijk veel achterstallig onderhoud.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond