Deel dit artikel
-

Amerikaanse justitie onderzoekt nieuwe luchtvaartreus

Het Amerikaanse ministerie van Justitie stelt een onderzoek in naar het nieuwe Internetbedrijf dat dertig luchtvaartmaatschappijen hebben opgezet. In juni moet de site, waar ondermeer vluchten geboekt kunnen worden, draaien, maar verschillende groeperingen hebben bezwaar. Zo zou er gevaar bestaan voor prijsafspraken.

Over het mega-initiatief, bekend onder de naam "Travelocity Terminator", zijn klachten gekomen van reissites en van de ASTA, de American Society of Travel Agents, zo schrijft de E-commerce Times . De ASTA wil al sinds februari dat de online verkoop van vliegtickets verboden wordt, omdat het conglomeraat van maatschappijen antitrust-wetten breekt. Het systeem leidt tot gefixeerde prijzen, zegt de ASTA.
En dat zou weer schadelijk zijn voor sites als Travelocity and Expedia , die op hun beurt ook bij justitie aanklopten. De mega-site wordt geleid door vijf maatschappijen, Delta Air Lines., Continental Airlines, Northwest Airlines, United Airlines en American Airlines. Vijfentwintig maatschappijen hebben zich aangesloten bij het project.

De klagers zijn bang dat de concurrentie de markt uitgeprezen zal worden. Ook is er na de start van de site geen enkele ruimte meer voor online reisbureaus en kleine, startende luchtvaartmaatschappijen. Dat leidt tot minder keus en hogere prijzen voor de consument. De matschappijen brengen daar tegen in dat de site onafhankelijk is, en dat de deelnemers nog vrij zijn om een eigen site te beginnen. Op die manier wirden er geen wetten gebroken, zo zeggen zij.

Ook in Europa zijn soortgelijke problemen te verwachten, na de aankondiging van Europese maatschappijen om een gezamenlijk Internetproject te starten. Naast de KLM stappen ook Iberia en British Airways en zeven anderen in de Europese tegenhanger van "Travelocity Terminator".

Deel dit bericht

1 Reactie

D. Kenselaar

Angst voor prijsafspraken is niet gegrond, de site maakt het juist makkelijker om controle op de prijzen uit te oefenen en eventuele prijsafspraken te signaleren. D. Kenselaar

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond