Deel dit artikel
-

Amsterdam wil drie vestigingen van flitsbezorgers in De Pijp sluiten

De gemeente Amsterdam wil drie vestigingen van flitsbezorgers in De Pijp sluiten. Volgens de gemeente zijn de distributiecentra ‘in strijd met het bestemmingsplan’ en is de ‘impact op de buurt groot’, zo meldt Het Parool. Eerder voerde de gemeente al een verbod in op de opening van nieuwe dark stores,

Het gaat om vestigingen van Getir aan de Eerste Jacob van Campenstraat, van Zapp aan de Daniël Stalpertstraat en van Gorillas aan het Gerard Douplein.

De dark stores zijn gevestigd zijn op locaties die bedoeld zijn voor detailhandel, dus waar klanten in en uit kunnen lopen. Bij de ‘dark stores’ is dit niet het geval. Ze zijn niet toegankelijk voor publiek en de winkels moeten vaak bevoorraad.

De gemeente zegt dat er meerdere malen controles hebben plaatsgevonden en dat daarbij is geconstateerd dat de geluidsnormen worden overschreden.

Zapp, Getir en Gorillas hebben van de gemeente inmiddels een voornemen tot last onder dwangsom opgelegd gekregen. De drie flitsbezorgers kunnen daar nog op reageren.

In principe zouden de bezorgers dark stores op industrieterreinen kunnen vestigen, maar dan kan er minder snel bezorgd worden.

De gemeenteraad van Groningen heeft besloten om per direct een vestigingsverbod voor nieuwe ‘darkstores’ voor flitsbezorging in te stellen.

Geparkeerde voertuigen en dichte etalages doen volgens de gemeente afbreuk aan de aantrekkelijkheid van de omgeving. Omdat de bestemmingsplannen op dit moment onvoldoende mogelijkheden bieden om de vestiging van darkstores te reguleren en de negatieve effecten te beperken, heeft de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit genomen. Men gaat dus later besluiten onder welke voorwaarden een flitsbezorgdienst vanuit een darkstore zich kan vestigen.

Er is nog een maatregel in de maak om de negatieve kanten van de bezorgeconomie – vooral van bezorgrestaurants en flitsbezorgers – te verminderen. Dit zal gebeuren door de aanpassing van de Algemeen Plaatselijke Verordening Groningen (APVG). In overleg met betrokkenen gaat de gemeente onder andere nadere regels bepalen om de overlast van geparkeerde fietsen, scooters en cargobikes tegen te gaan in het openbaar winkelgebied. Een voorstel voor aanpassing van de AVPG, in combinatie met communicatie en gerichte handhaving, wordt zo snel mogelijk voorgelegd aan de gemeenteraad.

Foto Shutterstock

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond