Deel dit artikel
-

Antviruspionier op de vlucht voor moord (update)

John McAfee, oprichter van het gelijknamige beveiligingsbedrijf, wordt gezocht door de politie in Belize. De Amerikaan wordt verdacht van de moord op de Amerikaanse expat Gregory Faull, die zaterdag werd neergeschoten.

McAfee en Faull hadden al geruime tijd ruzie, zo meldt website Gizmodo, die exclusief op de zaak zit. Wetenschapsjournalist Jeff Wise kent McAfee al jaren en schreef de afgelopen maanden al vaker over de ronduit bizarre neergang van de ondernemer. Faull (52) heeft vorige week aangifte gedaan tegen McAfee. De politie in Belize heeft een verklaring uitgegeven.

De in Engeland geboren McAfee (1945) wordt gezien als de uitvinder van de virusscanner. Hij werkte eind jaren zestig bij ruimtevaartorganisatie NASA, en begon zich te verdiepen in antivirussoftware toen hij bij Lockheed zat. In 1989 richtte hij McAfee Associates op, inmiddels het grootste bedrijf ter wereld gericht op beveiligingstechnologie.

McAfee werd op slag beroemd toen hij begin 1992 waarschuwde dat zeker vijf miljoen computers zouden worden gekaapt door een virus genaamd Michelangelo. Er gebeurde niks, maar McAfee was een begrip. Korte tijd later nam zijn afscheid van zijn bedrijf. Hij was inmiddels multimiljonair.

Met de toch al excentrieke McAfee ging het in de loop der jaren steeds verder bergafwaarts. Zijn vermogen zou door de recessie flink zijn geslonken, van honderd naar vier miljoen dollar in 2010. In 2008 verhuisde McAfee naar Belize om zich bezig te houden met de productie van antibiotica uit jungleplanten. Steeds vaker gingen er geruchten dat McAfee, ooit alcoholist en drugsgebruiker, zich bezig zou houden met de productie van  ‘psychoactieve drugs’ die hij openlijk via internet verkocht. Ook ging hij volgens getuigen om met gangsters die hij inhuurde om zich te kunnen beschermen.

In mei dit jaar werd zijn landgoed door autoriteiten bestormd. Die vonden een lab en een aantal wapens waarvoor McAfee overigens een vergunning had. Na veertien uur werd hij vrijgelaten, zonder aanklacht

De affaire is een ramp voor het bedrijf McAfee, dat nu nog meer met zijn omstreden oprichter geassocieerd zal worden.

UPDATE: McAfee is weer boven water en ontkent zijn betrokkenheid bij de moord.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond