Deel dit artikel
-

Apple deelt mokerslag uit aan Motorola

Een Duitse rechter heeft Apple voorlopig gelijk gegeven in een patentzaak tegen Motorola. De Google-dochter moet Android smartphones en tablets van de markt halen en zelfs vernietigen.

Motorola schendt het zogenaamde terugveerpatent, een effect dat optreedt wanneer de gebruiker tijdens het scrollen aan het einde van een lijst is gekomen. Samsung werd voor dezelfde overtreding al eens op de vingers getikt.

Het gaat om een voorlopig verkoopverbod van de Motorola Milestone XT720, Motorola DEFY, Motorola Atrix en Motorola XOOM, die allemaal onder Android OS draaien.

Apple wil ook de verkoopcijfers van Motorola op de Duitse markt weten om te bepalen hoeveel schadevergoeding de fabrikant moet betalen.

Vermoedelijk gaat Motorola in hoger beroep. Het vonnis is namelijk geveld door een lagere rechtbank. Het bedrijf zou ook zijn software nog kunnen aanpassen, want Apple heeft geen bezwaar tegen de hardware.

Motorola is overigens geen grote speler op de Duitse, laat staan Europese markt.

Het is de tweede grote overwinning van Apple in korte tijd. Een Amerikaanse jury bepaalde enkele weken geleden dat Samsung een miljard dollar (840 miljoen euro) moet betalen aan Apple, omdat het bedrijf zijn smartphones te veel heeft gebaseerd op de iPhone.

Deel dit bericht

3 Reacties

Bas van der Veeken

Beetje apart dat je door 1 visueel effect een compleet product kan verbieden terwijl dit effect nog niet 1% van de functionaliteit van het apparaat is.

Ook apart dat het dan maar 1 optie krijgt, product van de markt halen ipv als het binnen 1 maand niet is opgelost via software dat er dan pas sancties zijn.

En producten vernietigen is al helemaal het meest belachelijke, het product kan prima naar het buitenland.

Jaap van Goor (Promanent)

Het blijft bijzonder dat een octrooi verleend wordt op een effect dat in de fysieke wereld al heel lang bekend is. Natuurlijk heel goed dat Apple dat effect in software toepast, voelt als gebruiker daardoor natuurlijk aan. Maar dat is nu net wat het ook niet origineel maakt en dus per definitie niet octrooieerbaar zou moeten zijn.

Rick Maresch

Jammer dat Apple voornamelijk op deze manier over patenten etc.de laatste tijd vaak in het nieuws is. Zou ‘leuker’ geweest zijn als er ook zoveel werd gesproken/geschreven over de nieuwe iPhone 5 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond