Deel dit artikel
-

Apple domineert markt mobiel gamen

Het aantal mobiele gamers in Nederland is in een jaar tijd gegroeid van 3,2 miljoen naar 4,4 miljoen. Hiervan speelt 68 procent op een smartphone en 18 procent op een tablet. Dat blijkt uit onderzoek van Newzoo.

Slechts 18 procent van alle Nederlandse smartphone gamers, in totaal 550.000 mensen, speelt op een iPhone. Ruim 400.000 Nederlanders gebruiken een iPod Touch om games te spelen en maar liefst 600.000 spelen op een iPad. Hiermee bedient Apple 70 procent van de Nederlandse tablet gamers.

Het aantal mensen dat geld besteedde aan mobiele games steeg 18 procent tot 900.000 Nederlanders, oftewel 20 procent van alle mobiele gamers. Dit jaar zullen zij samen meer dan 50 miljoen euro uitgeven aan gamen op smartphones en tablets.

Voor alle landen geldt dat het meeste geld binnen de veelal gratis games wordt uitgegeven. In Nederland is dit minimaal driekwart van de uitgaven. Toch zijn Nederlanders vergeleken met andere nationaliteiten behoorlijk zuinig. Maar 20 procent legt geld neer voor een spel of een aankoop zoals virtuele items of extra levels. Dit percentage ligt hoger in andere landen: 38 procent in Engeland, 36 procent in de VS, 33 procent in Duitsland en 25 procent in Frankrijk.

44 procent van alle opbrengsten van mobiele games in Nederland komt van de iPad. Dit is het hoogste percentage van landen die maandelijks worden gemonitord.

Ook in landen geldt dat de iPhone, de iPad en de iPod Touch (iOS) het overgrote deel van de omzet bepalen. Ongeveer 93 procent van de omzet van de tweehonderd best verdienende games in alle appstores wordt door Apple gegenereerd. Volgens directeur Peter Warman van Newzoo is een deel van het succes toe te schrijven aan het feit dat de creditcardgegevens direct worden gekoppeld aan een account in de App Store, waardoor een naadloos aankoopproces ontstaat.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond