Deel dit artikel
-

Avaya wil markt voor IP-telefonie veroveren

Communicatiebedrijf Avaya opent de aanval op marktleider Cisco als het gaat om IP-telefonie. Tijdens het Internetworking Event dat deze week wordt gehouden, presenteert de spin-off van Lucent en Bell Labs een serie producten onder de naam Eclips voor deze 'vergeten' markt. Om de markt in kaart te brengen, deed het bedrijf onderzoek naar de behoeften.

Samen met onderzoeksbureau Heliview deed Avaya een indicatief onderzoek. Zo gebruikt slechts vier procent van de respondenten momenteel IP-telefonie, negen procent heeft een pilot achter de rug. 35 procent oriënteert zich, 49 procent doet nu nog niks.

Het grote voordeel van IP-telefonie is het verdwijnen van telefoontikken; gesprekken gaan via het IP-netwerk. IP-telefonie staat al jaren te boek als grote belofte, maar tot nu is daar nog niet veel van terecht gekomen. Met name de kwaliteit liet te wensen over. "Gebruikers pikken uiteraard niet dat delen van een gesprek zomaar wegvallen", zegt Paul Kievit, managing director van Avaya Nederland. "We kunnen nu de kwaliteit voor 99,9 procent garanderen."
Referenties zijn er echter nog weinig; grote bedrijven maken (nog) geen gebruik van IP-telefonie, of ze zwijgen erover. Avaya maakt nu alleen de klanten Lan-alyst en Masterbit bekend. Ook Center Parcs werkt inmiddels met de technologie; zij gebruiken het in hun callcenter; zo hoeven Internetters niet hun inbelverbinding te verbreken als ze iemand willen spreken; spraak en data gaan over dezelfde lijn.

Gaat er dan nog een omslagpunt voor deze markt komen? Kievit: "We verwachten niet een plotse omslag, maar de komende paar jaar zal IP-telefonie langzaamaan terrein winnen. Over drie tot vijf jaar zal het meer gemeengoed zijn". Ruud Alaerds, manager product marketing vult aan: "Het is de sluipmoordenaar van de traditionele telecom."

Avaya voelt zich gesterkt door de cijfers uit haar eigen onderzoek: 69 procent van de respondenten denkt dat IP-telefonie de komende jaren haar doorbraak zal krijgen, slechts vier procent vindt IP-telefonie niet relevant.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond