Deel dit artikel
-

BBC sluit tv-zender, ‘geen interesse jeugd’

BBC3 stopt ermee als tv-zender, omdat de jeugd ‘niet geïnteresseerd’ blijkt in televisie. De zender gaat door op internet. Eigenlijk gaat het hier om een ingreep voor de BBC om jaarlijks 40 miljoen euro te besparen.

BBC3 ging in 2003 van start als zender voor jongeren tot 35 jaar. In die periode staak de omroep er een kleine anderhalf miljard euro in. Dat leverde veel televisie op in shortform en, in mindere mate longform.

De zender is goed voor 1,4 procent van de gekeken tv-tijd. Wekelijks trekt hij 11,2 miljoen kijkers.

Gisteren besloot de toezichthouder over de BBC, de Trust, over de toekomst van BBC3 naar uitvoerige marktconsultatie (PDF). De zender gaat per maart 2016 op zwart. BBC3 wordt een online zender die in januari begint. In januari en februari zal de tv-zender fungeren als promotioneel uithangbord voor zijn nieuwe ‘online only’ verschijningsvorm.

De long form-producties worden ondergebracht bij BBC1 en BBC2, ook in een poging die zenders te verjongen.

Jaarlijks hoopt de BBC veertig miljoen Pond te besparen door de tv-zender uit te schakelen en het signaal online door te geven. Over de vorm daarvan heeft de Trust zich niet uitgelaten. Wel is duidelijk dat de iPlayer, vergelijkbaar met Uitzending Gemist hier, ook online-first producties zal gaan huisvesten.

BBC3’s budget is 8,5 miljoen euro per jaar. Twintig procent daarvan gaat naar shortform producties.

De omroep zou ook overwegen om zijn interactieve dienst Red Button uit kostenoverwegingen te schrappen.

Foto: James Kridland (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond