Deel dit artikel
-

Bedenker WWW wil standaardisatie mobiel internet

“Web 2.0, eBay, MySpace, blogs en wiki’s kunnen bestaan omdat het web een open omgeving is, gebaseerd op standaarden”. De bedenker van het World Wide Web, Tim Berners-Lee, pleit voor dezelfde standaardisatie op het mobiele web. “De besloten portalen van mobiele aanbieders werken gelukkig niet.”

De Engelsman hield gisteren een half uur durend pleidooi voor het behoud van het open karakter van het web. "Het open 'vaste' web en het mobiele web groeien naar elkaar toe, als we geen domme dingen doen. Besloten systemen zoals walled gardens, mobieportalen, en muziekdownloadwinkels met DRM werken niet. Wellicht op korte termijn wel, om geld te verdienen, maar op niet lange termijn". Winkels als iTunes en portalen als Vodafone Live bieden op den duur geen technische en commerciële uitdagingen.

Berners-Lee was gisteren de openingsspreker tijdens het 3GSM World Congress in Barcelona bij de sessies over mobiele innovatie.

Geen pagina's maar platform

"Het web is ontstaan als en uitgegroeid tot een open platform waaróp je dingen kunt doen. Het is niet meer louter een geheel van pagina's die via hypertext met elkaar verbonden zijn. Het web is een applicatie geworden op internet." Op dezelfde manier is BitTorrent uitgegroeid tot transportmechanisme van grote bestanden en is VoIP een technologie om spraaksignalen goedkoop te transporteren.

"Nu het mobiele en vaste web naar elkaar toegroeien, moeten we deze basis niet vergooien. Gelukkig beginnen telecombedrijven dit door te krijgen."

Nieuwsberichten van de afgelopen twee weken van Vodafone signaleren dat Berners-Lee opvattingen worden gedragen door het telecombedrijf.

"Toestellen worden omgevingsbewust"

Vodafone bedrijf maakte achtereenvolgens bekend om eBay, MySpace, YouTube en Google Maps mogelijk te maken op Vodafone Live, op en los van het besloten operatorportaal. Een bedrijf als het het Nederlandse Sharewire spint garen bij dit soort ontwikkelingen. Voor verscheidene internationale mediabedrijven distribueert het mobiel vermaak zonder tussenkomst van 06-portalen van de uitgever direct naar de consument.

Volgens de man die in de jaren tachtig aan het Zwiterse onderzoeksinstituut CERN het WWW uitvond, dienen nieuwe 06-ontwikkelingen zich altijd te conformeren aan geldende standaarden. Het non-profit consortium W3C, waar Berners-Lee voorzitter van is, heeft een aparte werkgroep die zich alleen richt op mobiele ontwikkelingen en ondersteuning van marktpartijen.

"Verder de toekomst inkijkend, zouden ontwikkelaars er rekening mee moeten houden dat mobiele apparaten omgevingsbewust worden. Ze herkennen wie de gebruiker is, in welke omgeving ze zich bevinden en op welk evenement. Alle apparaten gaan met elkaar praten." (download MP3, 38 seconden; slechte geluidskwaliteit)

YouTube genereert vraag naar uploadsnelheid

De techisch directeur van telecomfabrikant Ericsson, Hakan Eriksson, onderschrijft die stelling. "We demonstreren tijdens dit congres mobiele verbindingen met een snelheid van 100 megabit per seconde downstream. Uit onderzoek blijkt dat zakenlui en consumenten hun data en applicaties van het mobiele toestel naar de vaste thuiscomputer mee willen nemen en andersom." De maximumsnelheid van ADSL ligt momenteel op 20 megabit per seconde.

Eriksson: "We hebben lang gedacht dat mobiele datagebruikers liever veel downstream hadden dan upstream. Maar met de opkomst van diensten als YouTube en Flickr zie je de behoefte aan uploadsnelheid groeien. De markt moet in die vraag voorzien."

Volgens schattingen van de mondiale branchevereniging 3GSM Assocation zijn er in 2010 drie miljard mobiele telefoons in omloop, waarvan 24 procent zogeheten smartphones.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond