Deel dit artikel
-

Belang filteren vaak onderschat

Het filteren van internet en e-mail op de werkplek is niet alleen om werknemers ervan te weerhouden porno te bekijken. Het gaat vooral om het begrijpen en managen van de risico's van internetcontent. Dat zei CEO Steve Purdham van SurfControl, leverancier van internetfilteroplossingen, tijdens een seminar op het InterNetworking Event.

Volgens Purdham wordt het belang van filteren dikwijls onderschat. De Brit wijst er op dat oneigenlijk gebruik van web en e-mail op het werk kan leiden tot lagere productiviteit, minder bandbreedte, mogelijke wetsovertreding en veiligheidsrisico's voor het netwerk. "Als iemand voortdurend zaken van internet downloadt kost dat niet alleen werktijd, maar neemt het ook bandbreedte in beslag waar het hele netwerk onder kan leiden."

Purdham wijst er op dat bedrijven goed moeten beseffen dat de wetgeving in verschillende landen flink kan verschillen: "Een grappig bedoeld mailtje kan in Nederland onschuldig zijn, maar in de VS leiden tot strafrechtsvervolging. Zo moest oliereus Chevron 2,2 miljoen dollar boete betalen voor een seksistisch mailtje en zakenbank Morgan Stanley zelfs veeertig miljoen dollar voor een op het bedrijfsnetwerk rondgestuurd racistisch e-mailtje."

Juist vanwege de verschillende normen van bedrijven en nationale juridische situaties moeten filterproducten op maat kunnen worden aangepast, zo benadrukt Purdham. Zo voorziet de nieuwste filtersoftware onder meer in 'Threshold Blocking', waarmee netwerkbeheerders gebruikerslimieten kunnen stellen aan de toegang tot internet. Ook kan er worden geanalyseerd welke medewerkers de meeste bandbreedte gebruiken en op welke tijdstippen.

Het gebruik van filtersoftware groeit razendsnel. Purdham noemt momenteel zijn grootste zorg het managen van de groei van SurfControl . Het Britse bedrijf, dat in 1998 naar de beurs ging, behaalde in 2001 een omzet van 40 miljoen dollar, waarvan 75 procent in de VS. Het telt ruim 380 medewerkers en heeft kantoren in acht steden, waaronder Rotterdam. De belangrijkste partners van SurfControl zijn Microsoft, Intel, IBM en Cisco Systems.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond