Deel dit artikel
-

Bescheiden nettowinst KPN

KPN heeft over het vierde kwartaal van 2002 een bescheiden nettowinst van 7 miljoen euro geboekt en lijkt daarmee de grootste pijn te hebben geleden. Over heel 2002 noteerde het bedrijf wel een recordverlies van 9,54 miljard euro, vooral vanwege afwaarderingen op eerdere acquisities.

KPN boekte in het vierde kwartaal van 2002 een winst na belastingen van 103 miljoen euro, vergeleken met een verlies van 315 miljoen euro in dezelfde periode van 2001. Maar inclusief 'bijzondere posten' (onder meer reorganisatiekosten en waardeverminderingen op goodwill en licenties) komt de nettowinst uit op een bescheiden 7 miljoen euro.

Voor 2003 verwacht KPN een groei van de EBITDA-winst van ruim 5 procent. Daarmee hoopt het bedrijf uit te komen op een winst voor belastingen van ruim 1 miljard euro. "KPN zet zijn herstel verder voort", zegt CEO Ad Scheepbouwer in een toelichting bij de resultaten .

Over het hele vorige jaar noteerde het concern wel een verlies na belastingen van 9,54 miljard euro, het grootste verlies ooit uit het Nederlandse bedrijfsleven. Dat kwam voornamelijk door afschrijvingen van 9,37 miljard euro, vooral waardeverminderingen van de Duitse dochter E-Plus en diens kostbare UMTS-licenties en van Hutchinson 3G UK. KPN bracht zijn nettoschuld terug naar 12,4 miljard euro en wil die komend jaar verder reduceren tot maximaal 10,5 miljard euro. Daarnaast moesten circa 9100 werknemers vertrekken, waarna er nog zo'n 21.500 mensen bij KPN werken.

Vooral de divisie mobiele telefonie doet het goed. De omzet steeg met 15 procent naar 1, 25 miljard euro en de EBITDA-winst nam toe met 24 procent, naar 431 miljoen euro. Het vaste net zag de omzet met 2 procent toenemen tot 1,68 miljard euro. Tegelijk is KPN met de fiscus in gesprek over de waardering van KPN Mobile. Dat ruilde zijn schulden bij het moederbedrijf in door uitgifte van nieuwe aandelen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond