Deel dit artikel
-

Bestedingen venture capital dalen in VS met 61 procent

In het tweede kwartaal zijn investeringen van venture capitalists in de Verenigde Staten sterk afgenomen. In vergelijking met vorig jaar is er een daling van 61 procent. Het meeste geld wordt nog steeds in internetbedrijven gestoken, maar deze investeringen nemen wel af. Dit zegt de Amerikaanse National Venture Capital Association (NVCA).

In het tweede kwartaal van dit jaar werd er voor 10,6 miljard dollar geïnvesteerd. Vorig jaar was dit nog 27,2 miljard dollar. Ook ten opzichte van het eerste kwartaal liepen de bestedingen terug, met twaalf procent. Maar volgens de NVCA is er geen reden tot ongerustheid, de statistieken sluiten weer aan op de groeicijfers uit begin 1999, voordat de internethype toesloeg.

Hoewel internetbedrijven met drie miljard dollar nog steeds het grootste deel van het kapitaal krijgen, zijn bedrijven uit de medische sector, gezondheidszorg en biotechnologie momenteel meer in de gratie gekomen bij investeerders. Het aandeel van deze bedrijven in de totale investeringen is inmiddels 13,8 procent. In het tweede kwartaal van vorig jaar was dit nog 3,95 procent. Tegelijkertijd liep het aandeel van internetbedrijven op het totaalbedrag terug, van 48 procent in het tweede kwartaal vorig jaar naar 28,4 procent dit jaar.

De meeste investeringen worden gedaan in gevestigde bedrijven die willen expanderen (54,9 procent), gevolgd door startende bedrijven (19,9 procent).

De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), die in Nederland de bestedingen aan venture capital inventariseert, had nog geen cijfers over dit jaar beschikbaar. Naar verwachting wordt er half augustus aan de leden gerapporteerd hoe investeringen in Nederland zich hebben ontwikkeld. NVP-secretais Martin Noordzij vertelde eerder tegen Emerce dat hij verwacht dat er in Nederland minder is geïnvesteerd. Die daling zou met name te wijten zijn aan het afgenomen aantal deals. Het gemiddeld geïnvesteerde bedrag is overwegend gelijk gebleven, aldus Noordzij.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond