Deel dit artikel
-

Bits of Freedom richt vizier op Brussel

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom gaat komend jaar haar vizier nadrukkelijk op de Europese instanties in Brussel richten. De eenmansorganisatie van Maurice Wessling wordt versterkt met Sjoera Nas, die per 1 januari haar baan als woordvoerster bij XS4ALL opgeeft.

"Veel bedrijven zijn in Brussel druk aan het lobbyen om invloed uit te oefenen op de Europese internetwetgeving", legt Sjoera Nas uit. "Maar de burgerrechten worden er nauwelijks gehoord." Nas zegt zich in Brussel namens Bits of Freedom (BOF) onder meer te willen bemoeien met discussies over open-source, auteursrechten en de aansprakelijkheid van interproviders voor de activiteiten van hun abonnees.

Bits of Freedom zal in Brussel nauw samenwerken met European Digital Rights . Dat is het dit jaar door BoF-oprichter Maurice Wessling gestichte samenwerkingsverband van tien digitale burgerrechtenorganisaties uit zeven EU-landen. Naast de lobby willen BoF en EDRI.org op korte termijn met een Europese nieuwsbrief over digitale burgerrechten komen. Die zal mogelijk worden gefinancierd door een aantal Europese non-gouvermentele organisaties.

Nas zegt na bijna vijf jaar te hebben gewerkt bij XS4ALL toe te zijn "aan nieuwe moeilijke dingen". Nas brengt in herinnering hoe ze de internetprovider heeft zien groeien van drie naar 250 medewerkers. De banden tussen XS4ALL en BoF zijn en blijven overigens innig. Zo nam de internetprovider deel aan diverse BoF-acties, zoals Spot the Cam , het project dat alle bewakings- en observatiecamera's in de Amsterdamse binnenstad in kaart bracht.

Daarnaast start XS4ALL een actie waarbij ieder van de meer dan 150.000 klanten kan aangeven of zij sympathiseren met BoF. Voor elke klant die dat doet, maakt de provider één euro over aan de digitale burgerrechtenorganisatie. De Amsterdamse provider – ooit ontstaan uit kringen van hackers en linkse activisten – profileert zich ook nadrukkelijk als voorvechter van de privacy. Naar verluidt wordt BoF mede gefinancierd door een aantal oprichters van XS4ALL, die rijk zijn geworden met de verkoop van hun provider aan KPN in 1998.

Nas, die per 1 januari 2003 vertrekt, wordt bij XS4ALL opgevolgd door Edith Mastenbroek. Zij is momenteel verbonden aan Infodrome, dat zichzelf "denktank voor de informatiesamenleving" noemt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond