Deel dit artikel
-

Boedel failliet Gamegate verkocht, personeel start nieuw bedrijf

De boedel van het failliete bedrijf Gamegate is overgenomen door Wildape.com . Dit in Leusden gevestigde bedrijf bouwt marktplaatsen voor paardenhandel, maar wil zich nu ook op games richten. Hoeveel geld er met de overname van de boedel gemoeid is wilde Wildape.com niet bekend maken. Medewerkers van Gamegate zijn inmiddels begonnen met een nieuw bedrijf voor games, genaamd Zylom.com .

Het bedrijf Wildape.com is gelieerd aan het bedrijf Nedpoint Holding, dat tevens gevestigd is in hetzelfde kantoor in Leusden en deels eigendom is van een van de oprichters van Wildape.com. Beide bedrijven houden zich bezig met sterk uiteenlopende activiteiten, zo importeert Nedpoint schoenen van het merk Fila, maar richt zich ook op het bouwen van sites voor paardenhandel op internet. Een gebied waar Wildape zich ook op begeeft. Wildape.com startte twee jaar geleden met het opzetten van marktplaatsen waarop paarden verhandeld kunnen worden, zoals Paardensportnet.nl en Western.IBS4.com . Paardensport behoort tot de sporten waarin een hoge omzet geboekt wordt, volgens Wildape.com wordt er in Nederland voor 2,5 miljard gulden per jaar binnen de paardensport omgezet.

Maar een half jaar geleden verbreedde Wildape zijn activiteiten, zegt mede-oprichter Jeroen van de Weijden. "We hebben in samenwerking met Fox Kids een televisieprogramma en een website opgezet, onder de naam Pony Express . Over twee weken gaat dit programma van start." Ook zorgde Wildape.com voor een deel van de webpagina van de Formule 1 coureur Jos Verstappen. Het personeelsbestand was inmiddels al uitgebreid naar vijftien medewerkers.

De volgende stap zou zijn het aanbieden en hosten van games voor verschillende sites. "Vandaar dat we geïnteresseerd raakten in Gamegate", zegt Van de Weijden. Behalve dat Wildape de games wil aanbieden aan andere partijen zal het ook de activiteiten op het webadres Gamegate.com opnieuw opstarten. Hoewel het bestaande business-plan van Gamegate nagevolgd zal worden zullen er ook enkele aanpassingen komen, welke dit zijn kon Van de Weijden nog niet zeggen.

Nedpoint/ Wildape krijgt de inboedel, het website-adres Gamegate.com en de rechten op de games. Maar de oud-medewerkers van Gamegate hebben besloten om niet met Wildape in zee te gaan, dat door hen getypeerd wordt als "een branchevreemde organisatie". Onder de naam Zylom.com gaat een deel van het personeel verder, per augustus zal het nieuwe bedrijf actief worden. Jakko van Hunen, senior gamers developer binnen Gamegate en Zylom: "Op basis van verbeterde inzichten wordt het back-end opnieuw ontwikkeld en op bais van consumenten-feedback komt er een beter toegespitst aanbod van games. Zylom komt begin augustus met een volledig nieuw product op de markt."

Zylom.com bestaat uit negen voormalige medewerkers van Gamegate en wordt uit eigen middelen gefinancierd, laat Rutger Peters weten, hij is eindverantwoordelijke bij Zylom.com en was bij Gamegate verantwoordelijk voor de mobiele divisie. Peters zegt dat "de ambitie nu tot een gezond niveau is teruggebracht" en dat er "sterk gefocused" verder wordt gegaan.

Wildape.com is niet blij met de 'doorstart' van het oude Gamegate. Volgens Van de Weijden van Wildape.com probeert Zylom inmiddels de oud-klanten van Gamegate te werven. "Wij proberen deze klanten te behouden en krijgen vervolgens tijdens ons bezoek te horen dat we onlangs al langs zijn geweest. Het wekt bij de klanten van Gamegate nogal wat verwarring." Volgens Van de Weijden bieden beide bedrijven straks "identiek hetzelfde" aan, "daar zijn we niet blij mee". Er zijn wel gesprekken geweest met het personeel van Gamegate om onderdeel te worden van Wildape.com, maar volgens Van de Weijde wilde men niet "opgeslokt worden in een ander bedrijf uit angst de eigen identiteit te verliezen".

Deel dit bericht

15 Reacties

Daniel

Negen oud GG'ers die een bedrijf hebben opgericht en de rest gaat naar wildpape? Of is het zo dat Wildpape geen personeel heeft overgenomen? In het vorige artikel over GG (zie zijlijn) werden een paar rake opmerkingen geplaatst. Dus ik ben benieuwd en heb nog wel wat open vragen:Is Zylom er nou vandoor gegaan met de codes van de games van gamegate? Ik bedoel daar kon iedereen aan komen.En, wat heeft Wildpape nu gekocht?Hebben ze de codes niet?Is Akkermans wederom de man achter Zylom? Daniel

officiele reactie

Wildape.com heeft de boedel van Gamegate overgenomen. Alle spellen, het platform en de activitetiten van Gamegate zullen worden voortgezet door Wildape. In eerste instantie zal er weinig veranderen, Wildape zal in de directe toekomst televisie gaan koppelen aan de huidige structuur.Ook alle auteursrechten, licentierechten, octrooien, merknamen, domeinnamen zijn overgenomen, zodat alles officieel geregeld is en Wildape gerechtigd is de huidige activiteiten van Gamegate voort te zetten. Wildape heeft er ook voor gezorgd dat in de tussenliggende periode de spellen zoveel mogelijk in de lucht zijn gebleven.Kortom: de activiteiten van Gamegate worden voortgezet.

Bas van de Haterd

Het is op zich een vreemde situatie. Het toont echter maar weer aan hoe ongelofelijk belangrijk personeel is. Je personeel is, zeker in deze wereld, alles. Gamegate gaat falliet. Wildape denkt de boedel over te kunnen nemen, maar krijgt het personeel niet mee. Nou, dan doe je dus iets verkeerd. Het personeel gaat nu pogen de klanten te werven. Ze hebben alle technologie nog in hun hoofd zitten, en hoeven niet eens de codes te "stelen". Immers kennen ze het meeste al, en met een paar kleine aanpassingen is het hun code. Of misschien niet eens aanpassingen, ik betwijfel of er namelijk wel patent op rust. Het personeel is alles. Contacten zijn alles. Kennis is alles. En dat rust bij de mensen, niet bij de boedel. Wildape neemt in zijn geheel geen personeel mee zo blijkt uit dit artiekel. Dus het is een doodgeboren kindje, in mijn ogen. De online gaming industry is één van de online branches met de grootste potentie (samen met de online finance industry) en het is reeds één van de potentieel meest winstgevende. En dat terwijl het eigenlijk één grote niche is. Want games voor de massa zullen het niet redden. En ik ben benieuwd wie van de twee dat het beste weet te implementeren: Wildape of het nieuwe GameGate…

H. Vermeijden

De keuze lijkt me snel gemaakt voor de oude klanten van Gamegate. Of verder met de jongens die je vorige games hadden gemaakt, waar je goed contact mee had en die de expertise in huis hebben of naar een stel schoenen importeurs die daarbij marktplaatsen voor paardenhandel maken en nu ook wat met games gaan doen.De wereld van het internet blijft verbazen.

Wim

Inderdaad een vreemde situatie. Ik geloof nooit dat Wildape.com de source code voor de games van Gamegate in een fatsoenlijk tijdsbestek kan doorgronden – zeker niet zonder enige hulp van tenminste een aantal ex-Gamegate'ers. Maar die zijn nu dus zelf begonnen. Het laat zich eenvoudigweg raden wie deze race gaat winnen. Die 'techies' -met alle respect- van Zylom knallen zo weer een aantal games in elkaar. Inderdaad, kennis is macht.

hansie hinterseel

Zeer eens met mijn voorganger. Ik wens Rutger, Peter, Erik en alle overige ex-collega's succes met hun nieuwe onderneming. Wildape is een branchevreemde club en ik durf het leven van mijn schoonmoeder erop te verwedden dat zij het niet zullen redden met hun recente aanwinst. Wilde Aap gokt op verkeerd paard…of heeft een kat in de zak gekocht, zo u wilt. De assets (games e.d.) zijn uit een gefailleerde boedel overgenomen waarmee het voormalig Gamegate personeel is ontheven van concurrentiebedingen en andere lastige juridische fratsen. Indien Zylom.com bij voormalige relaties over de vloer komt zullen zij (met de ervaren gamedevelopers) meer krediet hebben dan de wilde aapjes. Bovendien rust er helemaal geen octrooi rust op de broncode's en kan Zylom naar hartelust copy-pasten (uiteraard met enige aanpassingen)

Daniel

Goede opmerking 'H'. De jongens die in Zylom zitten zijn zeker diegenen die wel weten hoe een game in elkaar zit. Maar, misschien had Wildpape wel het idee om zich in de niche te gooien. Gaat alleen een beetje moeilijk zonder de juiste kennis…. Wat dat betreft zou ik mijn geld op Zylom zetten.

Bas van de Haterd

Het is nog niet eens zo belangrijk dat WildApe een branchevreemde club is. Dat heeft ook een serie voordelen. Namelijk dat een winstgevende tak van het bedrijf langere tijd de aanloopverliezen van een ander bedrijf kan "subsidiëren". Branchevreemde zaken hebben wat dat betreft, zeker op het internet, voordelen. StockScore (het bedrijf waarvoor ik werk) ziet dat ook. In de opstartfase moet geïnvesteerd worden, en je kan je tijd beter besteden aan het perfectioneren van het product en het zoeken van klanten, dan het zoeken van Venture Capital. Dat is een minder lucratieve bezigheid. En omdat wij een aantal (in eerste instantie) branchevreemde activiteiten hebben, is het geld om op te starten er. Echter geeft het feit dat geen ENKELE gamegater meegaat aan dat ze een aantal hele foute zaken hebben staan. Ik denk dat als de core groep van GameGate gelooft had in het plan van Wildape, dat ze echt niet voor zichzelf begonnen waren. Dat het dus niet zit in het branchevreemde, maar in de strategie die men wil volgen. De winnaar van dit gevecht lijkt dus overduidelijk. De enige vraag is of Zylom het red. Hebben ze genoeg kapitaal? Hebben ze voldoene klanten mee kunnen krijgen, hoeveel tijd hebben ze nodig de broncode te optimaliseren en te verbeteren zodat deze buiten de octrooirechten valt? Kunnen ze deze tijd overbruggen? Dan kan er een heel goed bedrijf uit voort komen. Dat Wildape het heel, heel moeilijk zal krijgen, lijkt duidelijk. Kunnen ze dit winnen? Ja, met veel geluk en als er al toppers werken. Heeft Zylom een voordeel? Zeer zeker.

bert van der veer

Zylom.com, ben benieuwd waar de pieken vandaan komen. 500k Euro is er in no time doorheen.Wel grappig dat Zylom nu wel de pegels krijgt waar die Akkerman naar kon fluiten.

Gerrit Aikema

Zou het ook mogelijk zijn dat het personeel van Wildape kundig genoeg is om de kennis van de "oude" gamegaters te lezen en te begrijpen ?En dat misschien het management van Wildape wel mogelijkheden ziet om de produkten van gamegate verder uit te werken en op een andere wijze in de markt te zetten ? Maar wens beide partijen veel succes.

Brat

Jammer dat de soap van Gamegate is afgelopen, leuk dat het nu dubbeldik door gaat met neoGamegate1 en neoGamegate2.Ik ben het eens met de stelling dat de kennis en het personeel erg belangrijk is. Maar toen alles nog bij de oude Gamegate zat, ging het ook mis. Tuurlijk zal er leering zijn getrokken uit de fouten van het oude Gamegate, maar ik denk dat de markt ook niet geschikt is voor het product dat ze bieden. Daardoor vraag ik me af of Zylom het gaat redden, met alle goede wil en kennis van de wereld. Wilde aap lijkt een constante inkomsten stroom te hebben, dat is iets dat bij Zylom nog erg onduidelijk is.Tevens vraag ik me ook af of de heer Akkermans nog bij een partij betrokken is. Is hij misschien het brein achter Zylom?

ikku

Tja, dat akkermans er nog bij zit lijkt me bijna niet meer dan logisch. Het zijn zijn 'jongens' die dit nu doorzetten. En ik zag in het rijtje namen een aantal namen staan waarvan ik weet (uit betrouwbare bron) dat ze in het verleden niet met elkaar door 1 deur konden. En nu gaan ze samen een bedrijf oprichten? Dat zou ik alleen doen met mensen waar ik vertrouwen in had. Dus, ik denk dat die 500.000 gulden wederom weggegooid geld is.

Hugo

Zylom versus Wildape To set some of the records straight. Wildape has not taken any action to hire the old garde of Gamegate. This was never the intention. It was a case of getting the codes and patents (yes they do exist) at a bargain price .. but who can blame them! Zylom started their business before Gamegate was officially decleared bankrupt. They did not bother to contact ex-collegues at first untill sudenly thefield was wide open .. strangly the businessplan at Zylom's changed rapidly .. funny huh! I wish both parties lots of succes and they are going to need it I will be following this saga from abroad .. it's a good soap!

bor

And what about ants-entertainment? There are now three players that spawned from gamegate? Why do these compagnies keep making promises in a falling economy? A fish in the water only knows when there is water when je's on the dry….

Bas van de Haterd

Volgens mij is Akkermans afgerangeerd hoor. Juist zijn "visie" heeft GameGate zo schijnt in de problemen gebracht. Hij was er bij GameGate al door Evers uitgewerkt en nu zal hij zeker niet mee gaan. De vraag is alleen of Zylom voldoende creative kennis in huis heeft om mee te kunnen. Dat schijnt (volgens mensen in de omgeving) altijd het probleem geweest te zijn. Wel de technische kennis, alleen niet de brede creative (op marketing en business development niveau) visie. WildApe heb ik nog steeds minder vertrouwen in. Kennis bij het personeel is in mijn ogen te belangrijk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond