Deel dit artikel
-

“Britten doen aan e-government, rest praat er over”

De Britse overheid is zeer actief bezig met e-government, terwijl veel Europese landen er vooral over praten. Dat zegt de Britse topambtenaar Richard Barrington. Londen stimuleert de IT-industrie en wil in 2005 alle overheidsdiensten online hebben.

Barrington is een van de sprekers op de UpStart Europe-conferentie in Noordwijk van Tornado Insider. "Wij doen, waar veel Europese landen vooral over praten", aldus Barrington, die zijn topfunctie bij Sun voor enige jaren heeft verruild voor een baan als topambtenaar belast met de e-strategy van de Britse overheid. In totaal heeft de Labour-regering 1 miljard pond (ruim 1,5 miljard euro) beschikbaar gesteld om IT-bedrijvigheid te stimuleren.

Dat geld is bedoeld voor een reeks financiële en fiscale maatregelen. Zo worden met 60 miljoen pond kleine bedrijven gestimuleerd online te gaan. Daarnaast krijgt het MKB 150 miljoen aan zachte leningen (onder gunstige voorwaarden). Ook kunnen mensen in het kader van de 'tax vc-trust' forse belastingaftrek krijgen als zij in IT-investeren. Bovendien genieten r&d-bedrijven grote belastingvoordelen. Ten slotte heeft de overheid zelf een business angel-netwerk opgezet en beschermt het actief Brits intellectueel eigendom.

De initiatieven begonnen ongeveer vijf jaar geleden. Barrington zelf verwijst daarbij naar Charles Darwin, die volgens hem stelde dat "diegene overleeft die zich het best weet aan te passen aan verandering". Barrington: "We willen iedereen online: bedrijven, de bevolking en de onszelf."

Dat laatste betekent onder meer dat in 2005 alle Britse overheidsdiensten online moeten zijn. Tegelijk plaatst Barrington de kanttekening "dat de burgers daar wel gebruik van moeten willen maken". Uit een recent KPMG-onderzoek zou volgens hem naar voren komen dat driekwart van de Britten het ook prima vindt als zij per telefoon gebruik kunnen maken van de dienstverlening van de overheid.

Het gaat niet alleen om stimulering van de bedrijvigheid. "De bevolking moet de vaardigheden bezitten voor de 21ste eeuw. Als iedereen kan omgaan met internet en computers leidt dat tot een enorme groei van het BNP. Negen van de tien Britse vacatures vereist één of andere IT-vaardigheid." Daarom krijgen Britse werklozen gratis IT-training. Met een site als Worktrain worden burgers gestimuleerd online te studeren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond