Deel dit artikel
-

Cannes: Optimisme over 3G

Telecombedrijven op het 3GSM World Congres, dat maandag in Cannes is begonnen, zijn optimistisch over 3G, de volgende generatie telefonie. “Het gaat nu echt beginnen,” verzekerde Vodafone topman Arun Sarin.

Vodafone lanceerde op 12 februari als eerste een datakaart, waarmee laptopgebruikers draadloos kunnen internetten tegen snelheden die tien keer hoger liggen dan bij GPRS, de huidige generatie telefonie.

Vorig jaar overheerste op 3GSM nog somberheid. De eerste 3G of UMTS-netwerken moesten toen nog in gebruik worden genomen, er waren nauwelijks toestellen of diensten voor het netwerk, en telecombedrijven zaten nog middenin allerlei saneringen. Nu telecombedrijven weer zwarte cijfers schrijven, neemt het optimisme toe.

“Tien jaar geleden waren we net met GSM begonnen, nu zijn er wereldwijd ruim 1 miljard GSM- en aanverwante toestellen in de wereld,” vertelde Sarin in Cannes. “Reken maar dat een groot deel van de zes miljard wereldburgers een mobiele telefoon gaat gebruiken.”

Ook Nokia topman Jorma Olila leek louter positief nieuws te hebben. De zuiderstorm die de perstent op het strand van Cannes geselde, leek hem niet van de wijs te brengen.

Olila denkt dat multimedia en 3G de belangrijkste ontwikkelingen voor de komende jaren worden. “Je ziet dat datagebruik van het mobiele netwerk sterk stijgt, van tien procent nu naar vermoedelijk 27 procent in 2007.”

Een deel van die diensten is bedoeld voor het bedrijfsleven. In Cannes kondigde Nokia een samenwerking aan met IBM, waarbij producten als Websphere, Lotus Sametime Instant Messaging en IBM Tivoli gebruikers van smart phones – geavanceerde telefoons voor datadiensten – makkelijker toegang tot het bedrijfsnetwerk moeten geven. Nokia en IBM mikken daarbij vooral op werknemers die veel langs de weg zitten.

Een nieuwe ontwikkeling voor zowel consumenten als ondernemingen is push to talk. Deze dienst, die Nokia dit jaar op grote schaal uitrolt, doet enigszins denken aan een walkie talkie. Met een druk op de knop heeft de eigenaar vrijwel onmiddellijk contact met een of meer mensen uit zijn lijst van ‘buddies’ (relaties). Deze dienst is overigens nog lang niet gestandaardiseerd. Orange heeft een eigen variant ontwikkeld.

Nokia lanceerde maandag tevens een nieuwe versie van zijn Nokia Communicator, die behalve E-GPRS (EDGE), een snellere GPRS variant, ook het Wi-fi protocol ondersteunt, overigens dat laatste alleen voor datadiensten. De 220 gram wegende Nokia 9500, die ongeveer 800 euro gaat kosten, komt in het vierde kwartaal van 2004 op de markt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond