Deel dit artikel
-

Casema wil tv-series on demand aanbieden

Casema wil ook populaire televisieseries 'on demand' gaan aanbieden. Daarbij moet bijvoorbeeld worden gedacht aan populaire series zoals '24' en Six feet under, maar ook aan Nederlandse producties zoals Baantjer. Vrijdag lanceerde het kabelbedrijf zijn al eerder aangekondigde filmportal.

Via de televisieportal van Casema kunnen al langer  op aanvraag programma’s worden bekeken zoals RTL Nieuws, RTL Boulevard en het programma-aanbod van uitzending gemist. Verder kunnen de abonnees van Casema op hun pc ook kijken naar live streams van Nederland 1,2 en 3, SBS6 en Net5, RTL4 en 5. Volgens Putman loopt de tv-portal goed en zijn mensen er enthousiast over.

Nu wil Casema echter ook zelf met de televisieproducenten om de tafel om te kijken of bepaalde tv-series ook ‘on demand’ kunnen worden aangeboden. “Nu zijn we nog niet zover, maar dat is zeker iets dat we in de nabije toekomst willen gaan aanbieden,” zegt directeur Marc Putman, directeur business development van Casema. “Wie nu nog een dvd-box van zijn favoriete televisieserie koopt, is straks bij ons stukken goedkoper uit,” verduidelijkt hij.

Tot nu toe biedt Casema de beelden alleen aan via de pc, maar uiteindelijk wil Putman ze via Windows Mediacenter ook beschikbaar stellen op de televisie. Daarover wordeninmiddels gesprekken gevoerd met Microsoft. Bedoeling is de digitale set top box van Casema in Windows Media Center te integreren. De dienst werkt al wel via de Palmbutler (een schakelkastje tussen de pc en de tv). Die dienst zal bij wijze van proef aan een kleine groep mensen worden aangeboden.

Vrijdag lanceerde Casema zijn eerder aangekondigde filmportal. Dat digitale videotheek waar films ‘streaming’ en ‘full screen’ mee kunnen worden bekeken. De filmportal is de volgende stap in Casema’s strategie om elke soort video en audio op elk moment en op elk beeldscherm in huis, beschikbaar te stellen.

De filmportal is voor iedereen toegankelijk. Afhankelijk van de snelheid die een gebruiker op zijn pc heeft kunnen de films op twee snelheden worden bekeken: 600 Kbps of 1 Mbps. Beide snelheden leveren een kwaliteit die die van televisie benadert.

De films kunnen onmiddellijk na betaling worden afgespeeld of op de harde schijf worden opgeslagen. De klant moet de film wel binnen 48 uur bekijken. Internetters kunnen betalen via sms, creditcard of internetbankieren. De prijs voor een film bedraagt minimaal 1,99 euro (mainstream) en maximaal 4,99 euro (erotiek). Casema internetklanten krijgen de eerste film gratis.

Hoewel er een redelijk aanbod aan films is op de portal (350 films), benadrukt Putman dat er nog geen zogeheten blockbusters op de filmportal staan. Dat komt volgens hem omdat daarover nog onderhandeld wordt met diverse filmdistributeurs. “We zijn er met Universal inmiddels ook uit voor toptitels, maar veel filmbedrijven zeggen dat ze eerst onze dienst eerst willen zien en daarna pas een beslissing willen nemen. Wel zijn we inmiddels ook in gesprek met Sony en met Warner,” aldus Putman.

De filmportal werd ontwikkeld in samenwerking met het Utrechtse ODmedia. Dat bedrijf verzorgt zowel het ‘streamen’, de ‘encoding’ en de DRM van de films. ODMedia was eerder al verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de breedbandportal van Ajax. Casema bedient via de kabel 1,3 miljoen huishoudens en heeft 270.000 breedbandinternet-aansluitingen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Jan Prins

Palmbutler is geen schakelkastje maar een stuk software, Palmbutler Media Center, dat op de multimediapc van de gebruiker draait. Middels een speciale dunne kabel wordt de pc vervolgens verbonden aan de tv. Via de kabel wordt het AV signaal naar de tv gestuurd en het bedieningssignaal van de tv naar de pc. Met de bijgeleverde afstandsbediening bedient de gebruiker de pc dus op afstand. Pambutler Media Center maakt het beeldsignaal geschikt voor de tv en fungeert als een soort set top box. Met als voordeel dat ook lokale content (films, muziek, foto's) op de tv kunnen worden beleeft. Palmbutler Media Center is niet zozeer een concurrent van Windows Media Center (want heeft geen tv opname mogelijkheid) maar meer een alternatief voor een 2e pc in de huiskamer. De combinatie vanWindows Media Center en Palmbutler Media Center is interessant om de opgenomen tv programma's ook op de gewone tv te bekijken.

James Kirk

Sukkels! Nu Linux en Macos ieders ca. 3% van de desktop hebben en steeds meer mensen willen overschakelen i.v.m. spyware en virussen (denk aan de introductie van de MiniMac), gaat Casema vrolijk in zee met de leverancier van alléén Windows media Speler. Waarom nu niet een algemeen geaccepteerd formaat, zodat je de héle markt kan bestrijken?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond