Deel dit artikel
-

“Casema wordt doorverkocht”

De overname van Casema door de beleggingsmaatschappijen Carlyle Group, Providence Equity Partners en GMT Communications Partners is gedaan om de kabelaar over 5 à 6 jaar weer door te verkopen, zo bevestigt een woordvoerder van Casema. De overname betekent dat de samenwerking tussen Casema en Wanadoo op losse schroeven staat, Casema overweegt zelf een provider te starten.

Voor Casema betekent de overname waarmee 655 miljoen euro is gemoeid (omgerekend zo'n 492 euro per individuele abonnee) – dat het de komende jaren opnieuw 'rijp' gemaakt zal worden voor een verkoop. Het bedrijf maakte sinds 1999 verlies. De Casema-zegsman stelt dat het de bedoeling is dat het bedrijf eind 2004 weer winst maakt.

Volgens Casema hebben de nieuwe eigenaars Carlyle Group (46 procent), Providence Equity Partners (46 procent) en GMT Communications Partners (8 procent) geen ander doel dan het kopen en verkopen van bedrijven om daarmee winst te maken. Casema is met de overname voor het eerst in handen gekomen van een commercieel bedrijf met particuliere eigenaren.

De kabelaar zet naar eigen zeggen vooral in op de uitbreiding van het aanbieden van internet via de kabel, het analoog aanbieden van radio en televisie, en kijkt ook naar nieuwe mogelijkheden als telefonie op basis van het Internet Protocol. Digitale kabeltelevisie blijft Casema wèl aanbieden, maar het is geen prioriteit meer voor de kabelaar. Nieuwe investeringen hierin zullen vooralnog niet aan de orde zijn, stelt Casema.

De ingezette reorganisatie waarbij medio vorig jaar werd aangekondigd maximaal 150 arbeidsplekken te schrappen, gaat door. Die volgt op een eerdere herstructurering en teleurstellende prestaties van Casema. De vorige eigenaar van Casema, France Télécom , wilde niet langer investeren in het noodlijdende kabelbedrijf waardoor het in een lastig parket kwam nadat Liberty Media als potentiële overnamekandidaat was afgevallen.

Een markant aspect van Casema en de overname is dat de internetaanbieder Wanadoo Cable (via Wanadoo) eigendom blijft van France Telecom. Casema en Wanadoo hebben meerjarige afspraken gemaakt over het aanbieden van Wanadoo Cable dat via het marketingapparaat van Casema geschiedt.

De Casema-woordvoerder laat in het midden op welke basis wordt gewerkt (omzetdeling of huur van bandbreedte en diensten), waarbij zowel Casema als Wanadoo beschikken over de klantgegevens. Wel stelt Vos dat de afspraak een eindigheid kent en dat Casema op basis van de gedachte van open internettoegang ook andere providers toegang wil geven.

Alhoewel al jarenlang in de kabelsector het openstellen van kabelnetten voor andere internetproviders wordt bediscusseerd, lijkt het op korte termijn niet waarschijnlijk dat dit zal gebeuren. Enige mogelijkheid zou zijn dat een al jarenlang klaarliggend wetsvoorstel door het parlement zou worden aanvaard. Zowel in het geval de kabel 'open' gaat, maar bovenal indien de status quo wordt gehandhaafd, acht Casema het tot de mogelijkheden behoren om met een eigen internetprovider zal starten.

Hierbij sluit Casema niet uit dat gezien de eindigheid van het contract met Wanadoo op termijn Wanadoo Cable kan verdwijnen van het kabelnetwerk van Casema. UPC heeft op soortgelijke wijze onder meer bArt en Quicknet van haar kabelnetten verwijderd nadat het eigen produkt Chello op de kabel was verschenen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond