Deel dit artikel
-

Cd-omzet daalt, dvd met muziek doet het goed

De omzet aan geluidsdragers in Nederland is vorig jaar met 5 procent gedaald tot 443,9 miljoen euro. Dit zegt de NVPI, de branchevereniging van de entertainmentindustrie in Nederland. De dvd met muziek doet het echter wel goed.

Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat er sprake is van een dalende omzet. Er werden vorig jaar in totaal 33,2 miljoen geluidsdragers verkocht, een daling van 3 procent. De reden dat de daling in omzet groter is dan in absolute aantallen houdt verband met de dalende prijs voor een cd. Deze kostte vorig jaar gemiddeld 13,60 tegenover 14,36 in 2002.

De muziek dvd was vorig jaar wel in trek, het aantal verkochte exemplaren steeg met 117 procent tot 4,9 miljoen en de omzet aan muziek dvd’s nam toe met 90 procent tot 86,4 miljoen euro.

“Illegaal uitwisselen van muziek, (semi) commerciele piraterij en de vele digitale kopieermogelijkheden zetten de audio-industrie onder druk”, aldus de NVPI. Het ziet echter een kentering dit jaar optreden met de opkomst van legale sites voor muziekdownloaden. In Nederland zijn op dat gebied inmiddels Planet, Chello, Tiscali, Yeahronimo en NoordzeeMSN.nl actief.

Deel dit bericht

4 Reacties

Anders Floor

De CD-omzet is dus gedaald van 466 naar 444 miljoen, een verlies van 22 miljoen euro. Bij muziek-DVD's werd er echter 45 miljoen winst gemaakt. Netto resultaat voor digitale muziekdragers is dus een omzetgroei van zo'n 4.4% In een tijd waarin een officiële recessie heerst vindt ik dat een bereresultaat voor een luxe-artikel. In deze cijfers zijn de inkomsten van de legale muziekdownloadsites bovendien nog niet eens meegenomen. Slecht nieuws dus voor de inquisiteurs van de NVPI. Volgende keer toch maar zulke goede resultaten binnensmonds houden, jongens.

Ubachs Ludo

Beste, Dat de legale downloads de dalende Cd-verkoop moet compenseren weten we ondertussen al een hele tijd. Toch ziet men een belangrijke groep downloads gebruikers over het hoofd nl. de -17-jarigen. Deze groep van jongeren bevatten een aanzienlijke potentieel betreffende het internetgebuik. Helaas beschikken deze groep niet over een Visa of andere soort van betaalkaarten, waardoor deze jongeren automatisch in de kou blijven staan. Een mogelijk idee lijkt me dat evenals telefoonkaarten ook kaarten voor downloads te koop worden aangeboden waardoor deze jongeren in de mogelijkheid gesteld worden om legaal muziek te downloaden. Missien een suggestie om eens over na te denken?? Groetjes, Ludo.

radja

@Ludo: de jongeren kunnen al legaal muziek downloaden. bijvoorbeeld met kazaa, eDonkey etc. en daar hoeven ze ook nog geen geld voor te betalen. nu gaat iemand dit vast diefstal vinden, maar dat is natuurlijk onzin, muziek downloaden is gewoon legaal in nederland. Mijn suggestie is dus om distributie van muziek vrij te geven, de muzikant kan immers gewoon optreden. dan hebben we de platenmaatschappij ook niet meer nodig. We moeten oppassen dat de auteurwetgeving niet een wetgeving wordt om bepaalde industrien de inkomsten te garanderen. we rijden toch ook niet meer in stoomtreinen?

Sacha Prins

Distributie van muziek vrijgeven: Zelden zag ik zo'n goed idee voorbijkomen. Ik zou deze suggestie graag wat breder willen trekken en voorstellen om naast muziek, ook de distributie van software, boeken, films, nieuws… Weet je wat, we schaffen het concept 'intellectuel eigendom' gewoon helemaal af! Ook meteen alle octrooien weg.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond