Deel dit artikel
-

CEO WhatsApp vertrekt na onenigheid over privacy

Medeoprichter en CEO Jan Koum stapt op bij Facebook. Dat heeft hij bevestigd op Facebook nadat de Washington Post daar lucht van had gekregen. Reden is het privacybeleid bij Facebook.

Voorwaarde van de overname van de chatapp in 2014 was dat WhatsApp volledig onafhankelijk zou blijven, maar in 2016 werd dan toch besloten om een deel van de data te delen met Facebook.

Niettemin bleef Koum zich verzetten tegen advertenties. Naar verluidt wilde Facebook nog meer data gebruiken en de encryptie verzwakken. Tot op heden heeft Facebook amper aan WhatsApp verdiend, ondanks het feit dat het 1,5 miljard gebruikers heeft. Aanvankelijk vroeg WhatsApp nog een dollar per jaar per gebruiker, daarna werd WhatsApp gratis. Naar verluidt was Koum moe van de vele discussies.

Wanneer hij precies vertrekt is niet duidelijk. Koum zegt te willen genieten van zijn verzameling Porsches en frisbees. De WhatsApp CEO is al jaren multimiljardair.

Koum richtte het bedrijf samen met Brian Acton – beiden werkten bij Yahoo – in 2009 op. Grote kracht was dat de chatapp op ongeveer elke mobiele telefoon draaide. Toen WhatsApp 500 miljoen gebruikers had werd het bedrijf verkocht aan Facebook voor 19 miljard dollar.

Acton was vorig jaar september al vertrokken. Recentelijk riep hij gebruikers om hun Facebook account te wissen naar aanleiding van het dataschandaal met Cambridge Analytica. Ook doneerde hij 50 miljoen dollar aan de privacy-app Signal.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond