Deel dit artikel
-

CES: Iedereen in de wolken

Apple gaf het startschot, en nu zijn er meer: fabrikanten die clouddiensten rond hun producten ontwikkelen voor het delen van audio en video.

Apple is niet meer de enige met een clouddienst. Op de CES Las Vegas onthulden Samsung, pc-fabrikant Acer de AcerCloud en ook de Chinese fabrikant Lenovo afgelopen dagen plannen voor hun  apparatuur.

Het idee is simpel: niet langer bewaar je aangeschafte of eigengemaakte content op de harde schijf, maar in de cloud, zodat muziek en video overal op elk apparaat (pc, tablet, tv) is af te spelen.

Met 5 GB aan gratis opslagruimte kunnen Samsung gebruikers met AllShare Play multimediacontent van verschillende apparaten – camera’s, smartphones, tablets en notebooks – uploaden naar de AllShare Cloud Server. Die zijn vervolgens op te roepen via het tv-scherm.

AcerCloud is een gratis dienst voor het synchroniseren van documenten, muziek en foto’s. Acer beperkt zich voorlopig tot Android smartphones, maar de mogelijkheden worden ongetwijfeld uitgebreid. Verschil met Apple’s iCloud is dat de content maar dertig dagen blijft staan.

Lenovo laat gegevens uitwisselen tussen een smartphone en zijn nieuwe K91 Smart TV. Het bedrijf profileerde zich in Las Vegas dan ook als een ‘personal cloud’ dienstverlener.

Vooralsnog wordt er aan deze clouds niets verdiend. Het zijn extra’s waarmee fabrikanten zich kunnen onderscheiden van concurrenten die nog niet zover zijn. Maar uiteindelijk zal iedereen een eigen cloud hebben.

Apple rekent wel geld voor iCloud Match. Deze dienst synchroniseert voor 25 euro per jaar je muziekbibliotheken tussen verschillende Apple-apparaten. Apple vult de eigen verzameling muziek aan met opnamen in een hogere bitrate. In Nederland was die dienst niet beschikbaar omdat de onderhandelingen met auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra nog niet rond waren. Deze week meldde de organisatie dat de overeenkomst alsnog is getekend.

Deel dit bericht

1 Reacties

Van Eesterenmuseum

Voor organisaties gemakkelijk om documenten, foto’s en film te delen met een groep gebruikers èn evt beschikbaar te stellen aan buitenstaanders

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond