Deel dit artikel
-

Chinese Amazon naar de beurs

Als verwacht heeft de Chinese e-commerce gigant Alibaba gisteren zijn officiële aanvraag voor een beursgang in New York ingediend. Het wordt de grootste Amerikaanse beursgang ooit, maar het bedrag dat Alibaba wil ophalen is nog niet bekend. De marktwaarde van het platform wordt geschat op 120 miljard euro.

Alibaba zou belang van circa twaalf procent vrij verhandelbaar maken, dat zou dan neerkomen op een bedrag van twintig miljard dollar. Facebook ging voor zestien miljard dollar naar de beurs.

Alibaba is geen traditionele webwinkel zoals Amazon, maar een marktplaats voor acht miljoen actieve verkopers die met elkaar 231 miljoen klanten hebben. Vorige jaar behaalde het bedrijf een nettowinst van 3,56 milard dollar over een omzet van 7,95 miljard dollar. De omzet van de twee commerciële sites Taobao en Tmall is twee keer die van Amazon, en drie keer die van eBay. Eind 2013 had Alibaba 231 miljoen actieve kopers.

Alibaba moet nog kiezen tussen technologiebeurs NASDAQ of de New York Stock Exchange. De beursgang wordt begeleid door zes banken: Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en  Citigroup. Van de beursgang gaat ook Yahoo profiteren, die heeft een belang van 22,6 procent in Alibaba.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond