Deel dit artikel
-

Cisco toch in internettelefonie, niet met Stonehenge

UPC en Cisco gaan telefonie via internet aanbieden in Europa. Cisco was ook betrokken bij VoIP (Voice over IP) via een samenwerking met Stonehenge Telecom , maar vorige week werd bekend dat het die samenwerking heeft stopgezet. Volgens Cisco is er geen verband met het starten van de VoIP-dienst met UPC.

Eind dit jaar wordt een begin gemaakt in Rotterdam, vier andere Nederlandse steden zullen volgen.

Stonehenge Telecom gaf aan dat het als gevolg van het stopzetten van de samenwerking gedwongen was surseance van betaling aan te vragen. Cisco ontkent dat er een verband is tussen het stoppen van de samenwerking met Stonehenge Telecom en de samenwerking met UPC. "Zij leasden de apparatuur van ons en konden niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen," zegt een woordvoerster van het bedrijf.

Cisco gelooft sterk in internettelefonie. Het heeft al soortgelijke samenwerkingsverbanden als die met UPC in landen als Canada en Zwitserland. In een onderzoek dat vorig jaar november is gepresenteerd door de Yankee Group, in opdracht van Cisco, wordt voorspeld dat er vanaf 2002 niet meer in het traditionele telefoonnet wordt geïnvesteerd. Telecombedrijven zullen overstappen op VoIP. Het grote voordeel ligt hem, aldus Cisco, in de kostenbesparing die de combinatie van data en spraak via IP kan opleveren. Bovendien is er meer dataverkeer mogelijk, dan via het telefoonnet of de kabel.

De samenwerking met UPC moet zorgen dat internettelefonie in de komende drie jaar in een aantal Europese landen wordt aangeboden. UPC verwacht over drie jaar 500.000 abonnees te hebben die gebruik maken van VoIP. UPC biedt onder de naam Priority Telecom al telefonie aan via de kabel, volgens een woordvoerder van het bedrijf zullen daar eind dit jaar naar schatting 570.000 van de abonnees gebruik van maken. Het bellen via de kabel gebeurt met dezelfde techniek als via het telefoonnet (circuit-geschakeld).

Zie ook:
&#34

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond