Deel dit artikel
-

Cisco wil IT-personeel werven via nieuwe campus

Cisco Systems en de Nederlandse overheid gaan samen de strijd aan in de 'ICT-oorlog'. Met de start van een grootschalige nieuwe vestiging in Amsterdam en onderwijsproject op de Esprit Berlageschool Amsterdam wil Cisco het tekort aan ICT-personeel terugdringen. Dit werd bekend bij de presentatie van het nieuwe Cisco-pand in Amsterdam.

Via speciale wervingsprogramma's en opleidingsprogramma's wil Cisco Systems personeel werven. Zo start Cisco in september van dit jaar op de Amsterdamse Esprit Berlageschool met het Cisco Networking Academy Programma. Dit programma zal studenten in vier modulen leren om netwerken te ontwerpen, bouwen en onderhouden. Na de opleiding kunnen zij direct aan de slag in de ICT.

De Amsterdamse Esprit Berlageschool is de eerste VWO-school die aan het programma deelneemt. Daarnaast wil het bedrijf een deel van het personeel uit het buitenland aantrekken. Minister Jorritsma, van Economische Zaken, juicht de plannen van Cisco toe. "De uitbreiding van Cisco zie ik als een pluim op de hoed van ons ICT-beleid. Een bevestiging dat Nederland inderdaad die digitale delta is waar grote bedrijven graag in investeren". Zij ziet het onderwijs als 'broedkamer voor IT-talent'. Daarvoor is de ICT Task Force opgericht, een samenwerkingsverband tussen overheid en bedrijfsleven dat plannen ontwikkeld om de aandacht voor IT in het onderwijs en bij jonge mensen een impuls te geven.Volgens de Minister zal het Kabinet eind april de uitgewerkte plannen bespreken. Daarnaast start de overheid volgende maand met een grootschalig IT-campagne waarmee zij wil laten zien dat IT enorme kansen voor klein- en middenbedrijven biedt.

De nieuwe Cisco-vestiging zal een Europese campus worden, met een aaneenschakeling van kantoorgebouwen en een oppervlakte van bijna 100.000 vierkante meter. Het zal gevestigd worden in Amsterdam Zuid-Oost en zal in eerste instantie 5.000 mensen werk bieden. De redenen om Amsterdam als lokatie te kiezen zijn volgens Haico Meijerink, director customer service en director Amsterdam Site, de centrale Europese ligging van Nederland, het uitstekende distributienetwerk, belastingklimaat en taalkundige vaardigheden. De bouw van het complex zal in juni van dit jaar beginnen.

Deel dit bericht

9 Reacties

J. Chambers

Jawel hoor, Dit noemt men ICT-beleid. CISCO bouwt een betonnen kolos in Amsterdam ZO en dit noemt men ICT innovatie. De zgn. werkgelegenheid die CISCO biedt aan 5000 mensen zijn de nieuwe " hamburger-ICT-banen": telefonistes, call-center-juffen en factuur-klerken die allemaal een CISCO-academy-opleiding krijgen; laat me niet lachen. N.b. Cisco de marktleider in "telewerk/internet"-oplossingen laat een betonnen kolos bouwen voor hun potentiele werknemers. Dit is 100% het bewijs dat Cisco hier komt zitten om te graaien in onze onderwijssubsidiepotten en niet om Nederland te helpen hun ICT-infrastructuur te moderniseren. Het echte ICT-CISCO-werk wordt gedaan in Los Angeles. En straks ook in Japan, Finland en Duitsland. CISCO is slim en weet Minister Jorritsma te bespelen om een door de Nederlandse belastingbetaler medegesubsidieerde MEGA-call-center op te bouwen. Vaststaat dat de "Oude Economie" in Nederland weer in zijn handen kan wrijven:- beton, bouwvakkers, staal, stenen en cement, vervoer, nog meer files en nog meer forensverkeer naar Amsterdam ZO voor de Nederlandse "low-tech-low-salary" -beroepsbevolking. Echt ICT-beleid betekent dat dit soort nonsens van Cisco pertinent moet worden bestreden.ICT-beleid betekent op zijn minst: Het verbieden van het geven van bouwvergunningen aan ICT-bedrijven. Als Cisco op een innovatieve wijze in Nederland komt dan dienen er decentraal research- en onderwijscentra te worden gestimuleerd met over het land verspreid hypermoderne multimedia werk- en leerplekken via moderne telecomverbindingen waar CISCO-kennis decentraal kan worden geleerd, ontwikkeld en worden ge-marketed.

Sammy van der Wal

Welk ICT beleid?Waar ICT beleid?

J.Stadig

Cisco ga zo door….Laten er nog vele Multi-nationals hun voorbeeld volgen. ICT branche/Amsterdam gefeliciteerd met deze mega-order.

Frits Kamer

Cisco's nieuwste vijandelijke overname: Ballast Nedam & Hollandsche Betongroep

kl@pi.net

Cisco in de Disco !!! Vluchten kan niet meer. Het groene hart wordt bebouwd met een Cisco-wolkenkrabber ! Roel Pieper en Maurice de Hond; In hemelsnaam, wat hebben jullie Mevrouw Jorritsma geadviseerd ? 

m. prinsen

ICT-visie ? ICT-beleid ?&!!???Nooit durven hopen dat onderwijsgeld in Cor Zadelhoff wordt geinvesteerd. Helaas basisscholen, jullie zullen het nog een paar jaar moeten doen op jullie Atari uit 1983. Cor, gefeliciteerd met je Mega-vastgoed-order !

td

Het is leuk dat Cisco Amsterdam heeft gekozen; voor de hand liggende redenen trouwens, waarbij de fiscale behandeling wel een hoofdrol gespeeld zal hebben. Ik ben echter benieuwd naar de netto werkgelegenheids-effecten; ik kan me voorstellen dat Cisco met een desastreus aantal vacatures zal blijven zitten, die de kosten voor de ICT-industrie in het algemeen in NL verhogen. En GroenLinks stond hier in de Raad alweer tegen de parkeerplaatsen te oreren.Goed land, dat Nederland !

Leon Stijns

Ik begrijp niet waarom ze toch altijd zo moeilijk doen om mensen te krijgen voor dit vak.Er zijn genoeg mensen die de kennis hebben en als ze maar zouden luisteren naar de mensen en niet met een plank voor het hoofd blijven lopen zouden ze er veel meer krijgen dan gewenst.Er zijn genoeg subsidiepotjes ingericht (bijv: REA )voor mensen die deze kennis bezitten en een opleiding graag willen volgen.Probleem van deze bedrijven is echter het moet goedkoop,en je moet niet gehandicapt, ook niet te slim zijn, en je moet niet te veel kletsen of te lang nadenken anders ben je schijnbaar een gevaar voor het bedrijf.Ik kan het weten want ikzelf heb dit hele circus meegemaakt maar ik weet nu indien een bedrijf mij wil hebben zullen ze flink aan het dokken komen.Dit wat betreft mijn reactie

L. Haberst

Is Cisco wel echt zo'n innovatief ICT bedrijf ? Wat valt er nou te leren aan die suffe routers ? Wie garandeert dat over 10 jaar routers nog wel nodig zijn ? 5000 man personeel om handleidingen voor te lezen ? Echt ICT onderwijs is beter gediend met Oracle, Microsoft, Amazon, IBM, Sybase, SAP, Sun, Sony, Nokia etc. Cisco is de dozenschuiver van de 21e eeuw. Ik durf te wedden dat gymnastiek een belangrijk onderdeel in het Cisco-academy program. Oma: mijn kleinzoon heeft een Cisco-opleiding ! Buurvrouw: de mijne ook, hij mag al pallets met routers stapelen. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond