Deel dit artikel
-

Cogas wil aandelen verkopen voor aanleg glasvezel

Gemeenteraden in Oost-Nederland vergaderen in het geheim over de verkoop van Cogas-aandelen. Dat kabel- en energiebedrijf heeft flink veel geld nodig om in de hevige strijd met Reggefiber versneld glasvezel aan te kunnen leggen.

Cogas streeft ernaar in 2016 88.000 huishoudens aangesloten te hebben op glasvezel. Daarvoor zijn grote investeringen nodig. Door de verkoop van aandelen hopen de gemeenten Almelo, Borne, Dinkelland, Twenterand, Wierden, Oldenzaal, Tubbergen, Hof van Twente en Hardenberg als aandeelhouders van Cogas 60 miljoen euro op te halen, zo meldt TC Tubantia in haar papieren editie.

Cogas voert in deze gemeenten een harde strijd met rivaal Reggefiber. Het bedrijf voorziet in Oost-Nederland ongeveer 80.000 consumenten en bedrijven van radio, televisie, internet en telecommunicatie, maar het het aantal kabelabonnees loopt terug door de opkomst van glasvezel. Gesprekken over samenwerking met Reggefiber hebben niks opgeleverd. In Wierden en Hof van Twente gaan Reggefiber en Cogas afzonderlijk beginnen met de aanleg van glasvezel.

Consumenten worden bestookt door brochuremateriaal van beide rivalen. In externe uitingen hamert Cogas vooral op de monopoliepositie van KPN, de wens om een open netwerk aan te leggen en glasvezel te zien als nutsvoorziening.

In 2010 had Cogas een eigen vermogen van 68 miljoen euro en 19 miljoen euro netto winst, het kabelbedrijf nam 5,4 miljoen van de winst voor haar rekening. Om de miljoeneninvestering te doen, wil Cogas nu een joint venture oprichten met het Rabobouwfonds Communication Infrastructure Fund (CIF).

Deel dit bericht

2 Reacties

Sander

Dus publiek geld (want: de gemeenten zijn eigenaar van Cogas) gaat gebruikt worden om glas in de grond te stoppen om zo te concurreren met een commerciele partij die daar ook glas in de grond stopt?
Slim. NOT.

John

Glasvezel is niet meer en niet minder dan een nutsvoorziening. Nadrukkelijk niet in handen laten komen van een commercïele partij die ook nog eens monopolist is. Cogas: slim. TOP!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond