Deel dit artikel
-

[Column] Telefoongids, stop met spammen!

Telefoongids BV moet gestraft worden als ze me ongevraagd een gids bezorgen.

Hoewel de Telefoongids op papier een boel voordelen heeft (waarvan het ophogen van beeldschermen voor een prettigere kijkhoek er slechts één is) is het als naslagwerk voor telefoonnummers volkomen achterhaald. Er staan amper mobiele nummers in, en iedereen, bejaarden uitgezonderd, zoekt telefoonnummers allang online op.
Toch krijgt heel Nederland anno 2009 nog steeds tienduizenden telefoonnummers uit de regio op papier thuisbezorgd. Ik vermoed dat dit vooral is om middenstanders die een paar honderd euro per jaar betalen voor een advertentie in de gids het idee te geven dat ze daadwerkelijk wat terugkrijgen voor die centen. Al jaren is de telefoongids niets meer dan ongeadresseerd reclamedrukwerk met wat rijtjes telefoonnummers eromheen.

Er is één groep die je moeilijk aan telefoongids.nl kunt krijgen, en dat zijn bejaarden. Die moeten dan ook in de toekomst voorzien worden van nummerinformatie op papier. Maar dat kan prima via een opt-in constructie, waardoor de andere helft van Nederland gevrijwaard blijft van die milieucatastrofe die nog steeds jaarlijks door de brievenbus geduwd wordt.

Ik vroeg aan de communicatiedirecteur van Telefoongids BV, Dolf Weiler, waarom hij straten en trappenhuizen elk jaar weer voorziet van stapels ongebruikt papier. Volgens hem heeft u, De Nederlander, een wettelijk recht op nummerinformatie en voorziet zijn bedrijf daarin door de papieren gids thuis te bezorgen.

Wat Weiler zegt klopt. Gedeeltelijk. Samen met nog wat andere zaken is het recht op nummerinformatie vastgelegd in de Telecomwet. De plicht om die informatie te verzamelen en beschikbaar te maken is opgedragen aan KPN, die de uitvoering op haar beurt aan Telefoongids BV heeft uitbesteed. Echter, het bezórgen is geen verplichting, maar een bedrijfsmatige keuze van Telefoongids BV zo antwoordt Postbus 51 op een vraag van Reinder Rustema.

En die bedrijfsmatige keuze heeft als consequentie dat jaarlijks één-tweehonderste van AL het papier dat in Nederland gebruikt wordt, opgaat aan telefoongidsen (misschien moet u die zin even nog een keer lezen). Je hoeft geen klimaatfreak te zijn om dat niet grappig te vinden.
Hierbij roep ik Telefoongids BV op tot het staken van de landelijke deur-aan-deur verspreiding van de gids en een opt-in systeem in te voeren. In de tussentijd moet het per direct mogelijk worden om je makkelijk (telefoontje, e-mailtje) uit te schrijven voor al dat één-punt-nuls. En als het bedrijf, ondanks uitschrijving, toch een gids bezorgt, moet het bedrijf beboet worden. Zoals iedere grote spammer.

Deel dit bericht

3 Reacties

AW Prins

Volkomen mee eens. Ik was volkomen verbaasd dat ze dat dikke boek in 2009 weer in mijn brievenbus hadden gefrommeld.= = =

Snebbert

Ik heb ze zien liggen in de distributiehallen, torenhoge pallets met gidsen. Zo ontzettend zinloos, in de meeste appartementen complexen blijven ze ook gewoon liggen in de hal bij de ingang omdat niemand de moeite neemt om ze zelfs maar mee naar binnen te nemen.

Retour

Oproep: Open het cellofaan niet maar pak een dikke stift en schrijf erop: RETOUR AFZENDER Stop hem daarna weer in de brievenbus (na oud & nieuw i.v.m. kleinere gleuf). Dus niet openen, maar lekker retour sturen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond