Deel dit artikel
-

Community voor legale MP3’s

Vitaminic wil graag Europa's grootste ontmoetingsplaats voor afnemers van legale MP3's worden. Daartoe openden de Italiaanse oprichters gisteren naast de site ook een Nederlandse fysieke vestiging.

MP3 is een bestandsformaat waarmee muziek verspreid kan worden via het Internet.

'We geven een boost aan de muziekwereld,' zegt directeur Gianluca Dettori van Vitaminic. 'Tot nu toe hadden vele artiesten helemaal geen platform voor hun muziek. Dat verandert nu. We worden de eBay voor de muziekindustrie.'

Binnen de muziekindustrie verschijnen dankzij de wildgroei van muziek-distributievomen op het Internet allerlei nieuwe partijen. Volgens Dettori wordt de muziekindustrie op z;n kop gezet: 'De controle ligt nu bij de artiesten en de fans, niet meer per se bij grote platenmaatschappijen.'Maar ook: 'Deze MP3-vorm zal de oude vorm van distributie niet vervangen. Het Internet is een additioneel medium.

Vitaminic maakt het voor beginnende bands mogelijk om gratis MP3's aan te bieden. 'Ook kunnen ze kiezen om hun nummers voor een kleine vergoeding aan te bieden', zegt Joanna Mak, die de Nederlandse vestiging leidt. 'De prijs van een nummer zal tussen de één en de vijf gulden bedragen, afhankelijk van de artiest.'

Voor de betaling rekent de site voorlopig nog op de creditcard. 'Maar omdat het meestal om kleine bedragen gaat, zoeken we nog naar een micropayment-systeem,'zegt Dettori.

Bij een virtueel product als MP3 is het opvallend dat Vitaminic ook fysieke vestigingen opent. In Italië, Engeland, Duitsland, Frankrijk en Spanje opende Vitaminic al eerder een kantoor. 'Op deze manier hopen we de lokale markten goed in de gaten te houden, zodat we snel kunnen anticiperen op lokale trends,' aldus Dettori.

Naast muziek biedt de site ook allerlei aanvullende informatie en diensten, zoals hitlijsten, chatboxen, recensies, nieuwsbrieven en nieuws over fanclubs.

Commentaar Webwatch:
Het klinkt als een paradox: legale MP3's. Het muziekformaat heeft zich het afgelopen jaar als een virus over het web verspreid: ze zijn overal te downloaden. Om communities te bouwen voor gratis MP3's, is dan ook geen slecht idee. Er bestaat echter nog geen goede omgeving voor betaal-muziek op het Internet. Een nummer dat wordt gedownload zal binnen de kortste keren weer verschijnen op één van de vele 'hobby-sites'.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond