Deel dit artikel
-

‘Consumententoepassingen blockchain nabij’

De toezichthouder op de Britse financiële markt staat op het punt om een aantal consumentenapps toe te laten die op de achtergrond gebruik maken van blockchain. Het sentiment rondom blockchain op de Nederlandse markt is ook dermate positief dat we een internationale koppositie zouden kunnen innemen.

Vanuit zijn Project Innovate bekijkt de Financial Conduct Authority (FCA) momenteel een aantal toepassingen. Ze zitten in de ‘preapproval stage’. Wanneer ze exact op de markt komen, welke bedrijven het zijn en of ze uiteindelijk live mogen, staat nog niet vast. Wel is duidelijk dat de hele financiële markt met volle interesse de ontwikkelingen volgt.

Deze apps gebruiken op de achtergrond de blockchainsystematiek. Dat is het transparante, gedistribueerde digitale grootboeksysteem dat via Bitcoin bekend werd. Per transactie staan altijd en zonder enige twijfel alle details vast. Op dit moment bestaan er geen gereguleerde consumententoepassingen van deze soort.

FCA’s strategiebaas Chris Woolard zegt in een interview met de Financial Times dat duidelijk gebieden zijn waar de consument profiteert en het de praktijk van compliance vereenvoudigt. Hier zou hij de inzet van blockchain kunnen aanmoedigen.

Binnen Project Innovate bestaat een zogeheten ‘regulatory sandbox’. Daar kunnen bedrijven hun toepassingen onder het toeziend oog van de FCA uitproberen.

De Japanse e-commercegigant Rakuten, in Europa en Amerika met verscheidene labels actief, kocht afgelopen dagen de bitcoinwallet Bitnet. Dat wordt omgevormd tot een R&B-lab voor blockchaintoepassingen in Ierland.

De Engelse situatie wordt internationaal erkend als vooruitstrevend, maar dat betekent niet dat Nederland achterloopt.

Ondernemer Rutger van Zuidam houdt zich reeds enkele jaren intensief bezig met de materie rondom Bitcoin en, daarmee, blockchain. “Het gesprek tussen de fintech-startups en De Nederlandsche Bank is volop gaande. Ze willen van elkaar leren om de ontwikkelingen te versnellen. Niet voor niets is Willem Vermeend aangesteld als speciaal gezant Fintech.”

“Het verschil tussen de Britten en Nederland is dat zij logischerwijs het aanvoerderschap op het gebied van Fintech hebben. In Nederland hebben wij echter een prachtige community waar ook banken steeds meer mee samenwerken. De voordelen van blockchains beperken zich echter niet tot de financiële sector maar zijn multisectoraal. Denk ook aan markten als Energie, Gezondheidszorg en Logistiek. Die breedte maakt het juist voor Nederland zo interessant. We zouden een koppositie kunnen innemen. Dat besef en sentiment begint te ontstaan.”

In februari 2017 vindt in Groningen een 54 uur durende hackathon plaats die zich specifiek richt op de ontwikkeling van nieuwe blockchaintoepassingen.

Foto: gdsteam (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Jeroen

Hou https://nocks.co goed in de gaten. Een Groningse startup die draait op de Gulden blockchain. Komende tijd veel updates mbt Nocks als Gulden.

Vragen over Gulden of Nocks? Kom in de Gulden Slack via: http://www.gulden.com/join en je krijgt snel antwoord.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond