Deel dit artikel
-

D66: roamingvoorstellen onacceptabel

D66’ers Kees Verhoeven en Marietje Schaake roepen de Raad van Telecom Ministers op een ambitieus standpunt over de Europese Telecom Markt in te nemen. De huidige voorstellen zijn onacceptabel voor de D66’ers.

Zowel het Europees Parlement als de Tweede Kamer hebben een helder standpunt voor het onmiddellijk afschaffen van roamingkosten, en voor stevige en duidelijke netneutraliteit in EU wetgeving. Daar lijkt echter weinig van terecht te komen, vinden de parlementariërs. “De Ministers van de lidstaten laten hun oren naar telecombedrijven hangen, en breken daarmee hun verkiezingsbeloften om door een Europese markt telefoonrekeningen omlaag te brengen, en het open internet te beschermen.”

Donderdag debatteerde de Tweede Kamer met minister Kamp over de Telecomraad. Daarbij waarschuwde Verhoeven op dat de plannen voor een Europese Telecom dreigen te verwateren en vertraagd te worden.  D66 pleit er voor dat Kamp in Europa zich blijvend inzet voor de netneutraliteit en het afschaffen van de roamingkosten.

Kamp (Economische Zaken) zei gisteren ‘zeer teleurgesteld’ te zijn dat het niet is gelukt om met andere Europese lidstaten overeenstemming te bereiken over het beschermen van netneutraliteit binnen de EU.

Schaake vreest dat het Europees Parlement straks moet kiezen tussen twee kwaden, een zwak voorstel of geen telecommarkt. Schaake: “Een interne telecommarkt en heldere netneutraliteitsregels zijn cruciaal voor consumenten en startups. We moeten zorgen dat concurrentie eerlijk is in de digitale economie. Zonder telecommarkt zal een digitale interne markt een illusie blijken, dat maakt het standpunt van de Raad des te schadelijker.”

Onder leiding van de Jonge Democraten hebben politieke jongerenorganisaties uit 21 Europese landen een gezamenlijk manifest geschreven waarin ze eisen dat het internet open blijft en netneutraliteit gewaarborgd wordt. Ook scharen startups zich achter het Europees Parlement, via een petitie proberen ze zoveel mogelijk steun te krijgen voor hun oproep aan de ministers om het internet open en toegankelijk voor alle bedrijven te houden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond