Deel dit artikel
-

De arme meisjes van de Internet Registratie Dienst

Betaal, al krijgt u geen rekening. 120.000 bedrijven gingen u voor

Post van de Internet Registratie Dienst. Of Emerce nog steeds opgenomen wil worden in de online bedrijvengids annex zoekmachine van de Internet Registratie Dienst. Kosten: 35,70 gulden, inclusief BTW. Huh?

De Internet Registratie Dienst (IRD) is bij diverse webpublicaties geen onbekende, Planet Multimedia en Smallzine berichtten eerder al kritisch over de dienst. Ook de Stichting Eerlijk Zaken Doen, die strijdt tegen malafide advertentiepraktijken, kent de Internet Registratie Dienst. "Ze doen aan misleidende advertentieverkoop", zegt een woordvoerster van de stichting. De Kamer van Koophandel waarschuwt op zijn site tegen de IRD.

Het principe is simpel. De Internet Registratie Dienst koopt adresgegevens, zet deze in een online bedrijvengids en stuurt vervolgens de gelukkigen die in de database staan een factuur. "Indien u in onze bedrijvengids/zoekmachine op het internet met uw bedrijf vermeld wilt blijven brengen wij u op jaarbasis inclusief onderhoud in rekening (?)."

Wie niet betaalt zou uit de database worden gehaald, wie wel betaalt moet vooral eens op de site kijken wat daar tegenover staat (IRD.nl en Infointernet.nl).

Eigenaar van de IRD is Johan Theunis. Hij is ook eigenaar van twee andere bedrijven met al even prozaïsche namen: de Web Registratie Dienst (WRD) en de E-mail Registratie Dienst (ERD). Theunis zegt dat "honderdtwintigduizend bedrijven zich hebben aangemeld". Had hij niet wat voorzichtiger kunnen werven voor zijn database, die factuur wekt toch allerlei misverstanden in de hand? "Ik kan natuurlijk ook een brief sturen en vervolgens een rekening, maar dat zorgt voor hogere kosten. Dit is de meest goedkope methode." Er is volgens hem slechts sprake van "een klein percentage" bedrijven dat niet inziet dat het hier "geen rekening betreft".

"Kijk, we sturen de rekening ook niet naar een straat achteraf waar veel allochtonen wonen, we hebben het hier wel over bedrijven."

Wat vindt Theunis van de conclusie van de Stichting Eerlijk Zaken Doen? "Het is niet waar. Ik heb dit al vaker van ze gehoord en er al met ze over gesproken. Dat ze nooit stappen tegen ons hebben ondernomen, zegt genoeg."

Een snelle rekensom (honderdtwintigduizend maal dertig gulden – factuur exclusief BTW) leert dat de IRD een aardige omzet moet hebben. Theunis klinkt ineens als een zielige ondernemer. "We vermelden ook veel bedrijven, organisaties en belangenverenigingen geheel kosteloos in onze database. Dat kost ook geld. En de brutolonen van de meisjes die hier werken gaan ook omhoog."

Deel dit bericht

8 Reacties

Kreuk

Naar aanleiding van de uitnodiging "vooral eens kijken op de site wat daar tegenoverstaat" heb ik dat eens gedaan. Mijn bevinding is dat niemand hoeft te betalen om opgenomen te worden in de 'prachtig vormgegeven' site. Zo staat in de registratie een bloemenzaak 'Agnita' in de Kerkstraat in Monnickendam. Deze zaak bestaat al enkele jaren niet meer. Ik denk niet dat ze al betaald hebben…

het huis hardy

Heden nota van slechts E 16.20 ontvangen voor een ongevraagde plaatsing in een of ander blad. Ik dacht dat dit soort adverteren alleen vanuit Liechtenstein of andere "zakenstaatjes'werd verstuurd. We betalen dus niet.

isolde100

I received an invoice from this Internet Registratie Dienst although my company never ever ordered any kind of service from them. People who don't read the invoice carefully would probably just pay it thinking it has something to do with their domain name registration. What I find totally disgusting about this invoice is that sneaky way in which it is formulated. It really looks like an invoice for something that you ordered, complete with accept-giro. The print is also quite small. I can see a lot of people mistakenly paying this!

Frank Braton

Zo doe je geen zaken en die meisjes kunnen nooit veel kosten, bel maar eens met ze als je verwijderd wilt worden. Bekijk ook de site even en verder advies is overbodig.

Ron Arends

Goh, nooit geweten dat je een merk kon afschermen met een (C) Copyright-tekentje. Leest wel prettig weg, met die rustige achtergrond 🙂

Jean-Pierre Bogers

De Dames zijn weer actief! Maar de bruto lonen zijn omlaag gegaan dus ook het tarief nu zonder verhoging voor NLG 30,-. Advies: Retour Afzender, hebben ze daar ook weer wat te doen.

Karel Kolb

Vandaag een rekening van IRD ontvangen, 17, 85 euro. Ben bezig met melding bij Steunpunt Acquisitiefraude.

Willemijnn

Kreeg ook een rekening, vond het vreemd en ben gaan googlen. Kwam op een heleboel nieuws hier over terecht.Maar wat heeft het voor zin het ergens te melden?Volgens mij is niet betalen al genoeg toch?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond