Deel dit artikel
-

De slag om ADSL is begonnen

Internetprovider Demon en ISP/Telco Cistron hebben een ADSL-overeenkomst gesloten. Demon gaat ADSL-aansluitingen van Cistron afnemen en hierover haar eigen Internetdiensten aanbieden. Tegelijk maakte @Home Nederland bekend ook breedband-Internet over de telefoonlijn te gaan aanbieden. Een round-up.

@Home begint binnenkort een proef in Amsterdam met een nog nader aan te kondigen partner. Marketingdirecteur Nils Kijkuit deelt mee dat @Home niet gebonden is aan een bepaalde kabelinfrastructuur en dat het bedrijf de mogelijkheid om haar mediadiensten aan te bieden via ADSL niet voorbij zal laten gaan. ‘Wij binden onszelf niet aan een carrier, maar werken volgens het multi-vendor principe. De snelheid waarmee we dus gaan uitrollen zal afhankelijk zijn van Telco’s in de andere steden. In Amsterdam starten we binnen enkele weken met een ADSL proef voor de zakelijke markt.’

Kijkuit denkt dat het potentieel van breedbandinternet, zowel kabel als ADSL, groot is: ‘Ik denk dat er binnen drie, vier of vijf jaar zeker zo’n 40 procent van de Nederlanders van de breedbandtechnologie gebruik zal maken. Misschien gaat het zelfs nog wel harder met de ontwikkelingen, zoals dat wel vaker gaat.’

Dat de abonnementsprijzen van ADSL-providers erg dicht bij elkaar liggen, of zelfs gelijk zijn, zal niet lang duren, aldus Kijkuit. ‘De differentiatie zal snel genoeg op gang komen. Het vervelende is dat de verschillende providers op dit moment een beetje met woordspelletjes bezig zijn wat de snelheid van ADSL betreft en op deze manier wordt de consument op het verkeerde been gezet.’

Woordvoerster Sjoera Nas van XS4ALL meldt fijntjes dat XS4ALL al vanaf 1 april dit jaar ADSL-toegang biedt in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. ‘Demon en Cistron gebruiken een apart netwerk, dat echter nog voor een groot deel op de tekentafel ligt. Versatel komt met ADSL voor de zakelijke markt, maar ook zij hebben de plannen nog niet compleet.’

Toch werkt het ADSL-product van XS4ALL ook nog niet geheel vlekkeloos: ‘Het is ook een heel ingewikkeld, technisch product en dat het nog niet altijd perfect werkt, dat vertellen wij ook eerlijk aan de klanten. Zo kunnen zij zelf kiezen of ze tot de ADSL-pioniers willen behoren, of toch liever wachten tot het product uitontwikkeld is. Het is wel zo, dat wanneer andere providers met hun product van achter de tekentafel vandaan komen, wij openstaan voor samenwerkingsverbanden in de technologie.’ Volgens XS4ALL zal ADSL een grote vlucht nemen, in tegenstelling tot kabelinternet, omdat de ontwikkeling hiervan traag gaat en voor de consumenten weinig keus is uit providers.

Stephan Schröder, marketing manager van Demon, spreekt de uitspraak van XS4ALL dat de Demon en Cistron ADSL-diensten zich in een prematuur stadium bevinden tegen. ‘Het is eerder een kwestie van weken dan van maanden voordat wij kunnen beginnen met onze ADSL-diensten.’ De uitgebreide proef die Demon plant voor de regio Rotterdam zal naar alle waarschijnlijkheid uitmonden in een definitieve verbinding aldaar.

Daarnaast is het bedrijf in onderhandeling met verschillende partijen, om een nationaal ADSL-netwerk te kunnen verwezelijken. Wat het allemaal gaat kosten ‘is al berekend, maar is nog niet definitief. Binnen een aantal weken zal de definitieve prijsstelling bekend worden,’ aldus Schröder.

Cistron garandeert haar klanten een maximale bandbreedte zonder restricties en Demon gaat hierin mee. ‘Als wij niet oversubscriben moet dit geen probleem zijn,’ zegt Schröder.

Projectmanager Dolf van de Bosch van Planet Internet denkt dat breedbandig Internet in Nederland een markt voor miljoenen consumenten wordt in de toekomst. De KPN-dochter zit, net als XS4ALL, sinds 1 april in de zogenaamde pre-commercial launch, van haar Net.speed. Hieraan doen Amsterdam, Utrecht en Rotterdam mee.

Per 1 augustus komt de grote uitrol in delen van Nederland. Van de Bosch noemt onder meer Tilburg, Middelburg, Zwolle, Arnhem en de Randstad als nieuwe delen van het land waar Planet Internet ADSL-toegang gaat leveren. Planet levert naast breedbandtoegang ook content aan haar ADSL-abonnees.

Deel dit bericht

8 Reacties

Ron Arends

"Per 1 augustus komt de grote uitrol in delen van Nederland." Mij benieuwen of deze datum haalbaar blijkt! Vooral bij het ADSL-verhaal is telkens weer gebleken dat praatjes nog lang geen daadjes zijn…

Guido

XS4all zegt dat in Rotterdam ADSL al wordt aangeboden, grapje zeker. Want in de meeste wijken kan dat dus helemaal nog niet.En al helemaal niet naar mensen die ISDN hebben, terwijl dat juist de groep is die veel internet. Dus er moet nog veel water door de Maas stromen voordat wij in Rotterdam kunnen ADSL´en. 

Geurt van der Heiden

Even een vraagje, Als je veel op internet bent welke keus moet je dan maken kabel of ADSL qua kosten en snelheid Alvast bedankt, Geurt

Emile Bode

Heb nu al een half jaar ADSL van Cistron. Na de gebruikelijke kinderziektes loopt deze nu al zeer geruime tijd zeer stabiel. Ik heb nog steeds geen snellere en betere verbindingen gezien tot nu toe en eenmaal adsl gewend wil je niks anders. Je zult het zien. Emile Bode, rotterdam.

Ramon Heestermans

Het is heel fijn te horen dat ADSL ook gereed zou worden gemaakt in Zwolle, alleen, betekent het dan dat ik in zwolle moet wonen, of ook als ik in Zwolle inbel??

Dave J. Scheepe

– ADSL belooft veel. MXstream heeft al aangekondigd, dat het NIET Nederland dekkend zal worden, en dat zou jammer zijn."De kosten van de versterkers om de 6 km zou te kostbaar zijn".- Kabelinternet zal m.i. slechts een alternatief zijn daar er sprake is van doorlussen van de kabel waardoor de snelheden afnemen naarmate er meer gebruik van wordt gemaakt.- ISDN flat fee is ook een alternatief maar dan een betere dan de kabel. Toch zal de te verwachten prijs van ISDN flat fee nagenoeg gelijk zijn aan de kabel en ADSL waardoor ADSL de beste optie zou zijn. De enige vraag t.a.v. van ADSL die bij mij opkomt is: Hoe zit het met mogelijke last van overspraak op de analoge lijn?

Bart van der Veer

Die slag om ADSL en Kabel is wel leuk, maar wat doen de grote providers : alle twee de breedband technieken introduceren in de grote steden, zodat de consument door de boompje het bos niet ziet : wat is en zijn en snelheid op de aangeboden dienst? Wil je als ADSL aanbieder de breedband kabel boer aftroeven (omdat die in heel wat gemeentes 'binnenkort en aan het eind van jaar x' begint moet je ADSL aanbieden in de plaatsen waar nog geen Kabelinternet is.

Richard van der Giessen

Even een kort berichtje uit het 'Oostblok'. Als ondernemer die gevestigd is in Utrecht, kan ik alleen maar lachen om de aankondigingen van KPN/XS4ALL.ADSL is nl. in grote delen van Utrecht *niet* beschikbaar. Wat innovaties betreft hobbelen we in Utrecht vaak letterlijk als een Oostblok-land achter de ontwikkelingen aan. Vervelend, maar ook vreemd: er is immers voldoende bedrijvigheid in 'ons stahtsjie', zeker in de dienstverlenende en ICT-sector (sectoren die wel een snelle internetverbinding kunnen gebruiken). En als de KPN dan eindelijk de lijntjes over heel Utrecht heeft uitgerold (en ik vrees het ergste voor dat deel van het land dat nog oostelijker ligt…), dan is het weer een ADSL-variant die niet optimaal snel is. Maar goed, 1 augustus zal de KPN nooit halen, weet ik uit ervaring. Ik heb nog een zaak tegen ze lopen omdat ze er ooit 2 maanden over hebben gedaan om erachter te komen dat ze toch eerst een kabel naar m'n kantoor moesten trekken, voordat ze er een ISDN- kastje aan vast konden maken… :-( En over de kabel: die is hier zo mogelijk van nog lagere kwaliteit als de wanprestaties die de KPN doorgaans levert. Casema/Wanadoo is hiervoor verantwoordelijk in de Domstad. De snelheid evenaart met moeite die van een analoog 2400 Baud modem, volstrekt waardeloos dus. Smachtend wachten ik en met mij vele collega-ondernemers uit Utrecht, die afhankelijk zijn van het internet, op een frisse KPN/Casema-concurrent die de zaken nu eens echt voortvarend aanpakt. Als ze dat lukt, zal ik hun eerste klant zijn! Ondertussen ploeteren we nog maar even door met dubbele ISDN-lijnen. Misschien toch maar eens een T1-lijn aanvragen? Of toch maar via de satteliet dan? Goede tips zijn van harte welkom! Richard van der Giessen,U-TRAX Multi Media Productions.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond