Deel dit artikel
-

De week in RFID: de eerste golf komt uit het oosten

De belangrijkste vraag van de afgelopen week moeten we stellen aan technocraten in Peking. Want, is China really gonna do it? Gaan de Chinezen op eigen houtje verder met hun afwijkende RFID standaard of passen ze zich aan aan de wereldwijde Gen 2 standaard? Gezien de eigenwijze politieke koers van de afgelopen zestig jaar is dat laatste niet waarschijnlijk.

Maar wat gaan de Chinezen doen als ze daardoor arbeidsplaatsen verliezen, omdat internationale grootgrutters als Wal Mart en Proctor & Gamble hun schepen liever in de volgende haven aanleggen. Japan week op een andere manier af deze week: als eerste landvolk in het tot nu toe bekende universum lukte het de Japanners de hoeveelheid munten in de economie te laten dalen. Allemaal dankzij de opkomst van het ‘contactloos betalen’.

Toch iets om enthousiast over te worden aan het eind van de week. En omdat elke reactie een tegenreactie oproept, voelde de Duitse RFID-fabrikant Tectus zich genoodzaakt zijn tags te gaan vermommen. Niet met breed gerande hoeden en dikke jassen maar als stukjes plastic die toevallig aan een of ander product vastzitten. Want de tags bleken iets te opzichtig en daardoor makkelijk te slopen.

Aantal munten in Japan neemt af

Nee, het woord RFID komt niet voor in dit bericht. Behalve in de vorige zin dan. Maar dat maakt het verhaal niet minder opvallend. Voor de eerste keer in de geschiedenis, en dat is, zoals bekend, toch een aardig lange tijd (lees The Hitchhikers’s Guide to the Galaxy), is het aantal munten in de Japanse economie afgenomen. Dat is zelfs de Crencjoriums van de planeet Bafoen-2-alpha nooit gelukt. Over de redenen wordt gespeculeerd maar laten we eerlijk zijn: het is gewoon het contactloos betalen dat de samenleving verovert. Toch is het wel een intrigerende gedachte: een beetje hacker kan over een aantal jaren vanuit haar woning – niet aan te raden maar toch – inloggen in de portefeuilles van voorbijgangers. RFID in Japan

Speelt Peking mee?

Peking (Beijing) is niet van plan een wereldwijde RFID standaard te ondersteunen. De wereldhandel kan hieronder lijden, concludeert Business Week pessimistisch. Inderdaad kunnen verschillende standaarden in China tegenover de rest van de wereld voor bedrijven als Wal-Mart, Procter & Gamble en een paar duizend kleinere Amerikaanse en Europese bedrijven problemen met wereldwijde supply chains opleveren. Business Week

Tectus vermomt tags

De Duitse RFID-fabrikant Tectus heeft een plan bedacht om te voorkomen dat er met tags gerommeld wordt: de tags worden vermomd als plastic plaatjes. Om Blackadder aan te halen: ‘This plan is so cunning, you can put a tail on it and call it a weasel’. UsingRFID (registratie).

Voor meer nieuws: http://rfid.emerce.nl/

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond