Deel dit artikel
-

Porsche verbiedt Porschespecialist.nl

Een handelsonderneming in tweedehands automobielen van in hoofdzaak het merk Porsche uit Apeldoorn mag niet langer de domeinnaam Porschespecialist.nl gebruiken. Dat heeft het Hof in Den Haag bepaald.

De ondernemer voert de handelsnaam Porschespecialist al sinds 1996, maar werd (kennelijk onder het motto beter laat dan nooit) alsnog op de vingers getikt door de Duitse fabrikant. Die kreeg het echter niet voor elkaar om de handelaar een verbod op te leggen. De rechtbank heeft de vorderingen in eerste instanie afgewezen. Er zou geen sprake zijn geweest van handelsnaam- of auteursrechtinbreuk of onrechtmatig handelen. Een merkhouder kan zich bovendien niet verzetten tegen gebruik van handelsnamen wanneer die nodig zijn om de bestemming van een waar of dienst, met name als accessoire of onderdeel, aan te geven.

Het Hof komt hier echter op terug. Gebruik van het woord ‘Porsche’ of het woord ‘porschespecialist’ kan naar het oordeel van het Hof bij het relevante publiek de indruk wekken dat er een bijzondere band bestaat tussen die onderneming en Porsche. En de handelaar is ook nooit een officiële Porsche dealer geweest.

Voor de verkoper is het vonnis het een flinke klap. Die mag in totaal ruim 40.000 euro aan advocaatkosten betalen. De ondernemer hoeft echter geen schadevergoeding te betalen.

Deel dit bericht

10 Reacties

Erik-Jan

Tja het is min of meer wel een beetje terecht natuurlijk maar je zou ook kunnen denken, Hebben ze bij Porsche niets beters te doen dan de kleine zelfstandigen aan te pakken.

Jan-Pieter

Ik vind dit helemaal niet terecht. Met zo’n naam ga ik niet automatisch uit van een band tussen Porsche en die site.

Arjan

Wees blij dat de man Porsches verkoopt!

Martijn

Beetje jammer van Porsche; tis gewoon een garage gespecialiseerd in Porsches. Bij menig Porschespecialist staat nadrukkelijk vermeld op de site dat zij geen banden hebben met het grote concern Porsche.

Ar

Een flink geval van boter op je hoofd bij de fa. PON en de Porsche AG. Dit gedrag van beiden is al jaren hetzelfde en het is bij de Nederlandse advocaat een ‘standing order’. In het buitenland en specifiek daar waar ze er eigenlijk het meeste, lees: MEGA!, last van hebben, de USA, wordt er niemand zo aangepakt. Sterker nog, er wordt achter de schermen fantastisch met diverse partijen samengewerkt. Tot meerdere winst voor beide partijen, dus. Ons rechtssysteem werkt blijkbaar een beetje ouderwets. Porsche AG kan en kon het zich permitteren zelfs allerlei namen en beeldmerken (te) laat te deponeren. In aller begin was zelfs alleen het familiewapen beschermd. Maar OK, als ze denken dat ze er hier te lande een Euro meer door verkopen, dan moeten ze maar eens langskomen 🙂 met niks anders in hun hoofd dan omzet en winst…..

Ardris Megelink

Dat gaat dan nog druk worden bij de rechtbank. Van vrijwel ieder merk is er wel een specialist. Ik keek even op renaultspecialist en volvospecialist en die waren in gebruik.
Dan zou ook de naam service verbonden aan een automerk ook onder vuur liggen en neem van mij aan dat dat ook bij vrijwel elk merk het geval is.
Een uitspraak dus met verstrekkende gevolgen.

Groet

Ardris Megelink

don Michael

Zeer en dan ook zeer kinderachtig van Porsche. Om hier zo veel ophef om te maken en iemand die eigenlijk het merk Porsche een warm hart toedraagt zo door het slijk te halen is absoluut kinderachtig en buiten alle proporties.

PORSCHE een grote minpunt toegekent.

Wil Bremers

Het argument is dus dat er met het woordje “specialist” ook de connotatie “dealer” wordt gewekt. Een ander woord zou dus niet die connotatie hebben maar wel duidelijk kunnen maken dat dit bedrijf “Porschegek” is 🙂 Ik heb wel een idee…

Sjaak Verwaaijen

te triest voor woorden…

Jack

dan maak je er toch gespecialiseerdinporsche.nl van ?
Of mag dat ook niet ?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond