Deel dit artikel
-

Drukkerij ziet tablet als serieuze bedreiging

Roto Smeets Group (RSG) denkt dat tablets de markt voor drukkerijen danig in de war kunnen sturen. De apparaten, als die van Apple, zouden een bedreiging kunnen vormen voor toekomstige activiteiten van RSG.

Dat laat John Caris, CEO van RSG aan het ANP weten. Waar tijdschriften op dit moment applicaties voor tablets gebruiken als een aanvulling op print, zal in de toekomst tijdschriftcontent meer en meer ook puur digitaal aangeboden kunnen worden. Tijdschriften zijn aan het zoeken naar mogelijkheden om hun bedrijfsmodel te versterken.”

Veel uitgevers experimenteren momenteel met de iPad en de bijbehorende applicaties in de hoop nieuwe verdienmodellen te vinden. Caris doelt voornamelijk op tijdschriften en de bijbehorende uitgevers, maar ook andere uitgevers zijn volop aan het experimenteren. Sanoma Digital hoopt op meer creatieve nieuwe ideeën en schreef een iPad-challenge uit. Ook IDG lanceerde onlangs nog een applicatie voor de iPad. Weliswaar met content die al online te vinden is, maar de ontwikkelingen zijn in volle gang.

Veel uitgevers brengen een iPad-app uit voor hun tijdschriften of kranten, waarbij de content tegen betaling binnen het kleine programmaatje aangeboden wordt. Onder meer de Wired en Sports Illustrated en NRC Handelsblad volgen dit verdienmodel. Bij de laatste kunnen gebruikers die nog geen abonnee zijn, een losse editie kopen voor 79 eurocent. In Nederland is ook de, nu nog, gratis applicatie Veronica Magazine beschikbaar. Autoweek, waarbij binnen de applicatie content gekocht kan worden, heeft half september een iPad-app gelanceerd.

Volgens Caris is nu de tijd aangebroken voor tijdschriften om digitale content aan te bieden. ”Dit komt door de technologische ontwikkeling, oftewel de recente introductie van de tablets.” Voor zijn eigen bedrijf bemerkt hij op dit moment nog geen invloed van deze ontwikkeling, maar hij denkt volgend jaar al een terugloop te zien in de hoeveelheid papier die het bedrijf verwerkt. Bij RSG zijn rond de 40 procent van de activiteiten van tijdschriften afhankelijk.

In de business update van RSG over het derde kwartaal wordt ook opgemerkt dat bij publiekstijdschriften bij utgevers de focus ligt op de snelle ontwikkeling van magazine-applicaties voor tablets.

Deel dit bericht

1 Reactie

Drukkerij Drunen

Eigenlijk was dit met de komst van de computer al denkbaar, nieuwe manieren vinden dus om gedrukt papier te gebruiken!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond